Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cantatedienst

2 juni @ 19:00 - 20:00

Cantatedienst 2 juni 2024 in ‘Grote of Jacobijnerkerk’ te Leeuwarden met medewerking van het

‘Roder Jongenskoor,  onder leiding van Jaap de Kok.

Aanvang 19.00 uur, de deuren gaan open om 18.30 uur

 

In de cantatediensten van mei en april kozen we voor cantates van de componisten Gounot en Britten. In de cantatedienst op 6 juni 2024 keren we terug naar de barok, ditmaal met muziek uit Engeland van William Boyce (1711 -1779) en Purcell (1659 – 1695). De gezongen muziek heeft niet de opzet van een cantate maar van Verse Anthem, dat wil zeggen lofzangen, die wisselend door solostemmen en het volledige koor worden gezongen. 

 

Als eerste luisteren we naar de Verse Anthem van William Boyce.

 ‘I have surely built Thee an house’. William Boyce was een jongere tijdgenoot van

  1. F. Händel (1685 – 1759) en hij was een groot liefhebber van de muziek van G. F..Händel.

Boyce was vermaard om zijn gekozen toonzettingen van bijbelteksten.

 

De bijbelteksten horen we in verschillende secties voor solostemmen en voor het volledige koor. De uitgebreide orgelbegeleiding weeft deze secties aaneen met diverse intermezzi. De letterlijke bijbeleksten zijn op muziek gezet, namelijk een aantal verzen uit 1 Koningen 8. Deze passage gaat over de inwijding van de tempel in Jeruzalem, die door koning Salomo was gebouwd. Salomo spreekt daarin een gebed uit waarin hij God vraagt om de gebeden te verhoren die in deze tempel worden uitgesproken. Het werk eindigt met een tekst uit 1 Koningen 9, waarin God aan Salomo belooft om in deze tempel te wonen en alles ter harte zal nemen.

 

De tweede Verse anthem ‘Thy word is a lantern’ is van Henry Purcell. De veel te jong gestorven Purcell kan beschouwd worden als de grootste componist die Engeland heeft voortgebracht. In zijn muziek horen we een synthese tussen de ‘oude’ 17e-eeuwse Engelse muziek traditie en de nieuwe invloeden uit Frankrijk en Italië.

 ‘Thy word is a lantern’ is, net als bij de muziek van Boyce, een Verse Anthem en is gebaseerd op de bekende tekst uit Psalm 119: “Uw Woord is een lamp voor mijn voet en licht op mijn pad”. Het werk contrasteert reflectieve, meditatieve secties met meer declaratieve, zelfverzekerde passages, als weerspiegeling van de toewijding om Gods woord te volgen. In de muziek horen we Purcell’s kenmerkende gebruik van expressieve harmonieën en vloeiende melodielijnen.

 

De cantatedienst wordt geleid door ds. Hinke Post-Knol

Begeleiding op het orgel door Peter van der Zwaag

 

Uw bijdrage

Om de maandelijkse cantatediensten te blijven organiseren, kunnen we niet zonder uw bijdrage. Op dit moment kunnen we ongeveer een vierde van de kosten voor bijvoorbeeld de musici dekken uit de inkomsten van de collecte. De (onzekere) subsidies en een bijdrage uit de wijkkas zijn niet voldoende om de kosten te dekken. Wanneer u geeft, kunnen we duurzaam blijven genieten van deze bijzondere bijeenkomsten. Wij vragen u om een gift aan het einde van de dienst. Als iedere bezoeker 7 of 10 euro geeft, draagt dat zeker bij aan de kosten. In de toekomst zullen we ook op zoek gaan naar andere manieren van inkomsten, zodat we zelfs kunnen doorgroeien naar een jaarprogramma met veelal een grotere bezetting. U kunt ook een bijdrage storten op het bankrekeningnummer van de Protestantse Gemeente Leeuwarden: NL51INGB0000877243 onder vermelding van ‘cantatediensten’.

 

 

U bent hartelijk welkom op zondag 2 juni 2024,

Namens de commissie cantatediensten,

Aly Dullemond

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
2 juni
Tijd:
19:00 - 20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Grote Kerk
Bredeplaats 4
Leeuwarden, 8911EP Nederland
+ Google Maps

Organisator

De Jacobijner
Bekijk de site van Organisator