Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

DECEMBER

Zaterdag 4 december13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open voor bezichtiging met expositie Sonja Burgerjon

Sonja Burgerjon, beeldend kunstenaar in Leeuwarden verzorgt de adventsexpositie in de Grote of Jacobijner kerk. Deze expositie heeft alles met Advent en Kerst te maken al zie je dat als kijker misschien niet bij de eerste oogopslag. We zien geen kindje in de kribbe, geen herders en engelen.

Als we naar het werk van Sonja kijken, dan kijken we naar een ander soort werkelijkheid.
Zelf zegt Sonja Burgerjon hier het volgende over: “ Het werk dat ik deze weken tentoonstel gaat over afscheid, hoop, loslaten en moed houden. Het zien van een lichtpuntje, hoe veel verdriet je ook hebt. Het kunnen zware onderwerpen zijn. Ik probeer ze op een lichte manier weer te geven. De werken aan de muur bijvoorbeeld zijn bootjes/doodskisten die uitgezwaaid worden…….zo kan je dat zien, maar lang niet voor iedereen is dat een vanzelfsprekend iets”.

Als we naar haar werk kijken, kunnen we onze eigen gedachten vormen. Maar hoe we kijken en wat onze gedachten ook zijn, laten we denken aan het Licht dat in deze weken van Advent en Kerst in de geboorte van Jezus tot ons komt.
Laten we ons verwonderen en verheugen.
Zondag 5 december 15.30 uur Cantatedienst

Allereerst kunnen we u berichten dat u de diensten kunt bezoeken zonder enige vorm van aanmelden. Er is voldoende ruimte in de kerk voor een goede verdeling over de zitplaatsen, zodat eenieder zich veilig kan voelen. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht. Bij binnenkomst wordt u gevraagd of u geen corona gerelateerde klachten heeft en wordt u verzocht de handen te ontsmetten. Daarna wordt u naar een zitplaats geleid door een van de coördinatoren. Door het zorgvuldig omgaan met afstand en de andere maatregelen is het mogelijk dat we u op 5 december welkom kunnen heten.

In de cantatedienst hoort u twee Adventscomposities bij uitstek. Het jubelende “Machet die Tore weit” van Andreas Hammerschmidt (1611-1675) verwelkomt de Koning in de wereld. Het stemmige “Nun komm der Heiden Heiland” van Samuel Scheidt (1587-1654) bezingt het wachten op de Heiland en blikt vooruit op zijn leven op aarde. Het aardige van muziek uit de 16de en 17de eeuw is dat de uitvoerenden veel vrijheid hebben voor het kiezen van een vocale en instrumentale bezetting.

Daarom wordt het Agricola Consort onder leiding van Jaap de Kok in deze van oorsprong a capella muziek aangevuld door een koperensemble. De dienst wordt geleid door ds. Heleen Maat en het orgel wordt bespeeld door Gerwin Hoekstra.

Na afloop van de dienst wordt een collecte gehouden voor de bestrijding van de onkosten. Een bedrag van minimaal 5 euro per persoon is nodig om samen met de subsidies het mogelijk te maken de cantatediensten in stand te houden.
Zaterdag 11 december19.30. uurBenefiet adventsconcert door NHL Stendenkoor

Als opmaat naar de dagen van Licht, zal het adventsconcert in het teken staan van het eerste deel van de Messiah van G.F. Händel: de geboorte. In dit eerste deel van de Messiah combineert Händel duisternis en licht. Het gehele ensemble staat onder leiding van dirigent Hans de Wilde. Het adventsconcert zal worden afgesloten met het alom bekende ‘Hallelujah’.
NHL Stendenkoor
Zondag 19 december 15.00 uur Kerstconcert Leeuwarder Bachvereniging
www.leeuwarderbachvereniging.nl
Maandag20 december20.15 uurConcert Erik Bosgraaf & Ensemble Cordevento - ‘kerst in pastoraal muzikale sfeer’

Virtuoze concerti met een hoofdrol voor de blokfluit, hét archetypische instrument voor kerstsferen. Een bekend werk als Corelli’s Kerstconcert wordt gecombineerd met ‘pastorale’ werken uit de barok zoals het Concerto in F-groot voor blokfluit en violen met sordino. Van Telemann: concerto voor flûte pastorelle, een speciaal voor dit project gebouwde blokfluit in Bes. Van Bach natuurlijk koraalbewerkingen van maar ook de bekende Aria ‘Schafe können sicher Weiden’.

Programma: * Arcangelo Corelli: Kerstconcert * Antonio Vivaldi : - ‘Winter’ uit de Vier Jaargetijden - Concerto in F-groot * Johann Sebastian Bach: - Concerto in a-klein - Koraalbewerkingen - Aria ‘Schafe können sicher Weiden’ * Georg Philip Telemann: Concerto pastorelle

Het concert is een interessante afwisseling met de ‘reguliere’ kerstconcerten door de nadruk op instrumentale barokke sferen. Bach heeft in zijn werken de blokfluit veelvuldig ingezet om een pastorale sfeer te creëren. Van oudsher is het instrument geassocieerd met het bucolische doordat herders het bespeelden. De stemtoonhoogte F staat bekend als pastorale toonsoort.

Erik Bosgraaf is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media. Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD ‘La Monarcha’ op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics). Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble concerteerde in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.
Entree € 25,00 www.appassionata-leeuwarden.nl
Zondag26 december15.00 uurOrgelconcert - Kerstconcert door Gerwin Hoekstra.

2022

JANUARI

Zaterdag 8 januari13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open voor bezichtiging met expositie Sonja Burgerjon
Donderdag13 januari20.15 uurConcert Holland Baroque & Bastarda Trio - Orewoet: Minne en beminnen

Bastarda Trio: Paweł Szamburski – klarinet, Tomasz Pokrzywiński – cello en Michał Górczyński – contrabas, klarinet

Het werk van de Brabantse mystica Hadewijch is het uitgangspunt voor de
ontmoeting tussen Holland Baroque en het Bastarda Trio. Hoe klinkt de leer van een Brabantse middeleeuwse mystica? Hoe kunnen ‘minne’ en ‘orewoet’ worden getransformeerd tot muziek?

Met speelsheid, fantasie én respect gingen we aan de slag. Naast het oeuvre van Hadewijch zelf putten we uit verschillende bronnen: Gregoriaanse gezangen, Renaissancemuziek en het werk van voorgangster en zielsverwant Hildegard von Bingen. Dat Hadewijch stierf lang vóór de barok ontstond hoefde geen belemmering te vormen: in Hadewijchs tijd zou de keuze voor 6 violen waarschijnlijk met instemming begroet zijn. Symboliek, mystiek en zinnelijkheid: welkom in de wereld van Orewoet, Minne en Beminnen.

De musici van het Bastarda Trio improviseren en gebruiken virtuoze zelfontwikkelde technieken. Klarinet, cello en contrabasklarinet geven een uniek, warm geluid en textuur. De drie musici voeren een buitengewone evenwichtsoefening uit: van gregoriaanse en middeleeuwse oorsprong naar geheel eigen materiaal. Holland Baroque componeert mee, reflecteert op het trio en gaat de hedendaagse dialoog met de middeleeuwen aan. Deze unieke combinatie muzikanten wil het publiek graag plezieren en verrassen – soms ontroeren, maar altijd boeien.

Bastarda Trio is niet klassiek, niet folk, maar laat deze genres in elkaar vervloeien. Het Bastarda Trio (Polen) speelt kersverse interpretaties van eeuwenoude muziek. Door hun persoonlijke kijk op oude bronnen, aangevuld met improvisaties, maakten zij in no-time furore op festivals en podia. Een Pools trio dat zo kort bestaat en nog nauwelijks buiten Polen te horen is geweest? Holland Baroque’s cellist Tomasz Pokrzywiński is de geheime troef. Hij is de drijvende kracht achter Bastarda Trio en tegelijkertijd van onschatbare waarde in Holland Baroque.

Holland Baroque is een veelzijdig en eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment.
www.appassionata-leeuwarden.nl
Zaterdag 15 januari13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open voor bezichtiging met expositie Sonja Burgerjon
Donderdag20 januari 20.15 uurConcert Nederlands kamerkoor - DoReMiFaSol

Muziek van o.a. Orlando di Lasso, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Antoine Brumel, Josquin Desprez, Costanzo Festa, Stefano Felis, Robert de Fevin en Francesco Soriano

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Van Nevel.

Paul Van Nevel, meester van de Oude Muziek, is al jaren een veelgevraagd gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor, en met reden. In 2022 presenteert hij een programma volledig gestoeld op een van de voorlopers van de moderne Westerse toonladder: het hexachord ut-re-mi-fa-sol-la, basis van talloze composities in de vijftiende en zestiende eeuw en eeuwenlang de grondslag voor muziek- en zangonderwijs in de Renaissance. Met DoReMiFaSol toont Paul Van Nevel de grenzeloosheid van de beperking: het programma bestaat uitsluitend uit werken waar het hexachord in terugkomt.

Met de imposante Missa ut re mi fa sol la van Antoine Brumel als basis stelde Van Nevel een programma samen waarin het Nederlands Kamerkoor zich buigt over chansons, motetten, fantasia’s en middeleeuwse solfège-oefeningen waar zelfs Boulez nog over zou struikelen. Toeschouwers zullen ongetwijfeld huiswaarts keren met een hexachordoorworm van jewelste, maar een ding is zeker: met duizelingwekkende ritmische motieven, hexachordmutaties en stemwisselingen is er afwisseling genoeg in deze zes noten.
nederlandskamerkoor.nl
Zaterdag 22 januari13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open voor bezichtiging met expositie Sonja Burgerjon
Zaterdag 29 janauri13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open voor bezichtiging met expositie Sonja Burgerjon

FEBRUARI

Vrijdag26 februari20.15 uurConcert Holland Baroque & Julie Thyana Roset, sopraan – ‘Il Trionfo della Musica’

Muziek zegeviert!! ‘Il Trionfo della Musica’ laat de hoogtijdagen van de 17e eeuwse muziek zien. Naast vocale parels klinken dartelend virtuoze en vervolgens warm cantabile instrumentale sonates. Werken van Monteverdi en tijdgenoten zoals Falconieri, Cavalli, Merula en Rossi.

Met de mooiste muziek uit de 17e eeuw belooft het ensemble precies dát te doen waarvoor het op handen wordt gedragen: verbazen met het beste van wat de barok te bieden heeft. Barok is nu. Muziek triomfeert.

Holland Baroque & Julie Thyana Roset, sopraan; Judith Steenbrink (muzikale leiding) & Filip Rekiec - viool; Rodney Prada & Mikko Perkola - gamba; Emma Huijsser - harpblokfluit; N.N. - theorbe; Tineke Steenbrink - orgel/klavecimbel (muzikale leiding).

Holland Baroque is dé eigentijdse ambassadeur voor oude muziek en ontving diverse prijzen voor haar innovatieve voorstellingen. Een eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden. Holland Baroque verenigt Telemann met Chinese klanken van shengspeler Wu Wei, verbindt Reinbert de Leeuw met Bach en laat horen hoe slagwerkers de hartslag van de barok bepalen. Een rode draad door de programmering is de samenwerking met andere solisten en ensembles is voor Holland Baroque: laten horen dat oude tradities nieuwe verhalen kunnen voortbrengen. Het ensemble is een trefpunt voor nieuwsgierige muziekliefhebbers.
appassionata-leeuwarden.nl

MAART

Maandag1 maart20.15 uurTon Koopman dirigeert het Luthers Bach Ensemble

Ton Koopman legt wederom de focus op Johann Sebastian Bach: zijn specialisme.
Met in dit programma als hoogtepunt Bachs ‘Lutherse Mis in G’ en de cantate ‘Wir müssen durch viel Trübsal’. Bijzonder ook omdat voor met name de Sinfonia van deze cantate een schitterend groot continuo barokorgel zal klinken.

Qua speelstijl zijn we van maestro Koopman dan ook niet anders gewend dan de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Stelt u zich eens voor hoe heerlijk alles klinkt in de Grote of Jacobijner Kerk! Met een viertal gerenommeerde solisten, het kleinkoor en de vaste barok-musici van het Luthers Bach Ensemble belooft Ton er een geweldig barok-feestje van te maken.

Programma: J.S. Bach – Lutherse Mis in G BWV236; J.S. Bach – Ouverture nr. 2 BWV1067; J.S. Bach – cantate ‘Wir müssen durch viel Trübsal‘ BWV146.

Uitvoerenden: Luthers Bach Ensemble (ripiënisten, solisten & barokorkest) o.l.v. Ton Koopman; Sara Jäggi (sopraan); Gerben van der Werf (altus); Benedict Hymas (tenor); Drew Santini (bas) en Tymen Jan Bronda (continuo-orgel)

Luthers Bach Ensemble
Het LBE is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart.

Het LBE kleinkoor bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi) professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

www.luthersbachensemble.nl en appassionata-leeuwarden.nl

APRIL

Donderdag 7 aprilMatthaüs Passion door Bachkoor Holland
www.bachkoorholland.nl
Dinsdag12 april19.30 uurMatthaüs Passion door NHL Stendenkoor
www.nhl-stenden-koor
Woensdag13 april19.30 uurMatthaüs Passion door NHL Stendenkoor
www.nhl-stenden-koor.nl

MEI

JUNI