Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

SEPTEMBER

Zaterdag21 september13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Woensdag25 september15.00 uurBestuurswissel Io Vivat Nostrorum Sanitas ( Besloten)
Zaterdag28 september13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.

OKTOBER

Donderdag 3 oktober 19.45 uurConcert Nederlands Kamerkoor
Vrijdag 4 oktober 9.00 uurLandelijks griffiersdag (besloten)
Zaterdag5 oktober 13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Zondag 6 oktober19.00 uurCantatedienst - Cantate ‘Ich habe meine Zuversicht’ BWV 188 (reconstr. Pieter Dirksen) & een deel uit de ‘Lutherse mis in g’ BWV 235 Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Bachs Cantate 188 draagt als titel ‘Ich habe meine Zuversicht’ en heeft dan ook het vertrouwen op God als onderwerp. De tekst is verdeeld over twee recitatieven, twee arias en een koraal. Daaraan gaat een buitengewoon feestelijke Sinfonia vooraf waarin het orgel een virtuoze hoofdrol speelt. Het is een ongelukkige omstandigheid dat op een onbekend moment in de geschiedenis een groot deel van de noten van deze cantate zoekgeraakt is. Door de ijver van musicologen is het gelukkig tot reconstructies gekomen. Voor de komende cantatedienst is gekozen voor de reconstructie van Pieter Dirksen.
De dienst wordt afgesloten met ‘Cum Sancto Spiritu’ uit een van de Lutherse Missen van Bach.

Aan de dienst werken mee: Antje van der Tak – sopraan; Minho Jeong – altus; Jasper Dijkstra – tenor; Henk Timmerman – bas; Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda; Theo Jellema – orgel solo en Müller orgel en Ds. Adri Terlouw – voorganger
7, 8 en 9 oktoberCongres 'Samen Digitaal' Gemeente Leeuwarden (besloten)
Zaterdag12 oktoberNDC Uitvaartbeurs
Zaterdag19 oktober13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Zaterdag26 oktober13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Zaterdag26 oktober16.00 uurHerdenkingsconcert ‘Hommage aan Piet Post (1919 – 1979)

Met een bijzonder concert zal worden herdacht dat het dit jaar 100 jaar is geleden dat de bekende kerkmusicus-organist Piet Post werd geboren. Tevens is het dit jaar 40 jaar geleden dat hij overleed.
Hij was 30 jaar als cantor-organist verbonden aan de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.
Het concert zal daarom in die kerk plaats vinden.

Tijdens het concert worden zowel orgel- als koorcomposities van Piet Post te gehore gebracht.
Johan G. Koers, oud-leerling van Piet Post, schetst een gesproken portret van zijn leermeester.
Muzikale medewerking wordt verleend door het Vocaal Ensemble “Collegium Vocale Fryslân” o.l.v. Gerben van der Veen, door de organist Dirk S. Donker, ook een oud-leerling van Piet Post, en door de hoboïste Nynke Jaarsma.

De entree bedraagt € 10,00 per persoon. Jongeren tot 16 jaar gratis.

NOVEMBER

Vrijdag1 november20.15 uurConcert: Ein Deutsches Requiem - Johannes Brahms
Luthers Bach Ensemble met quatre-mains begeleiding op een historische Weense vleugel
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor & solisten) o.l.v. Tymen Jan Bronda; Judith Pranger (sopraan); Florian Just (bariton); Shuann Chai en Michael Tsalka (quatre-mains op een originele Weense vleugel)

Een groot werk voor koor, solisten en symfonieorkest gecomponeerd door de Duitse componist Johannes Brahms tussen 1865 en 1868. Gekozen is voor de in 1869 voltooide versie waarin het orkest is vervangen door piano à quatre mains.
De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden.

Het kleinkoor LBE kiest voor de in 1869 voltooide versie waarin het orkest is vervangen door piano à quatre mains. Deze versie beleefde zijn première in London, op 10 juli 1871 en heet daarom sindsdien de ‘Londense versie’. Ein Deutsches Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden. Zo begint Brahms’ requiem met de tekst ‘Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden’, terwijl de traditionele Latijnse requiemmis begint met ‘Requiem eternam dona eis, Domine’ (‘Geef ze eeuwige rust, o Heer’).

Entree € 25,00. Kaartverkoop: www.harmonie.nl en www.luthersbachensemble.nl; ; ‘s avonds in de kerk
Organisatie: Luthers Bach Ensemble i.s.m. Stichting Appassionata
Zaterdag23 november20.15 uurConcert door Erik Bosgraaf & Ensemble Cordevento - ‘de blokfluit en de opera’ muziek van Händel en Scarlatti.

Erik Bosgraaf, terug van een tournee naar o.a. Singapore en Taiwan, heeft bijzondere en meeslepende arrangementen gemaakt van melodieën uit de opera’s Alcina en Atalanta van Georg Friedrich Händel en muziek van Domenico Scarlatti.

Met zijn ensemble Cordevento neemt hij u mee. U waant zich in achttiende eeuwse ‘taverns’ zoals the Crown and Anchor Tavern aan The Strand en de beroemde theaters in Londen.

Erik Bosgraaf (afkomstig uit Friesland) is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media.
Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD ‘La Monarcha’ op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics).
Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble concerteerde in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.

Organisatie: Stichting Appassionata – www.appassionata-leeuwarden.nl
Kaartverkoop:www.harmonie.nl en ‘s avonds in de kerk

DECEMBER

Zaterdag14 decemberAdventconcert NHL Stendenkoor
Dinsdag17 december19.30 uurKerstsamenzang Grote Kerk i.s.m. Friesch Dagblad
Donderdag26 december15.00 uurKerstconcert door Theo Jellema op het Mullerorgel.

2020

JANUARI

FEBRUARI

MAART

Vrijdag13 maart20.15 uurVrijdag 13 maart 2020 - Waalse Kerk, aanvang 20.15 uur Concert Oude Muziek -
SEBASTIAN…… EN SEBASTIAN

Musici: Shunske Sato viool en muzikale leiding; Diego Ares klavecimbel
Na-aperij, inbreuk op auteursrecht, plagiaat: anno 2019 wordt met argusogen gekeken naar hergebruik van bestaand materiaal. Maar eeuwen geleden beschouwde men bewerkingen en citaten als slimme recycling, zelfs als eerbetoon. Ook bij Bach zijn volop sporen te vinden van deze praktijk. Shunske Sato en Diego Ares zetten een herwerkt trio, een getransformeerde sonate en een mysterieuze fuga naast arrangementen van eigen hand. Kers op de taart is de sonate BWV 1018: een van de lievelingswerken van Bachs eigen kroost.
Programma: Johann Sebastian Bach - Sonate in F BWV 1022; Sonate in f BWV 1018; Bewerking van BWV 1001 & Fuga in g BWV 1026; Sonate in G BWV 1019(a)
Shunske Sato is violist en sinds het seizoen 2018-2019 de artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is tevens concertmeester van Concerto Köln en treedt regelmatig op als leider van het Freiburger Barockorchester. Sato studeerde in New York, Parijs en München. Hij is hoofdvakdocent barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam.
Diego Ares is een de van boeiendste jonge klavecinisten van dit moment. Als hij achter het klavier plaatsneemt, krijgt hij het publiek in zijn ban. Hij neemt cd’s op voor het beroemde label Harmonia Mundi. Onlangs verscheen zijn opname van Bachs Goldberg-Variaties.
Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl en www.appassionata-leeuwarden.nl