Agenda

dagdatum tijdactiviteit   
Zondag 1 oktober19.00 uurCantatedienst (deuren open 18.30 uur)

Uitvoering cantate ‘Komm, du süße Todesstunde” (BWV 161), Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Hierbij nodig ik u namens de commissie cantatediensten uit voor de cantatedienst, waarin u kunt luisteren naar een van de mooiste cantates van J. S. Bach, namelijk ‘Komm, du süße Todesstunde’. Deze cantate is geschreven in Weimar in 1716 en wordt, zeer terecht, regelmatig uitgevoerd. Het libretto is geschreven door Salomo Franck en de teksten zijn van zeer hoge kwaliteit. Het specifieke karakter van deze ‘vroege Bachcantate’ blijkt onder meer uit het ontbreken van een openingskoor. In plaats daarvan worden blokfluiten ingezet, die zorgen voor een fraaie, milde orkestklank. Bij een latere heruitvoering in Leipzig verving Bach de blokfluiten door de modernere traverso’s.

De evangelietekst voor deze zondag, de zestiende zondag na Trinitatis, is Lucas 7: 11-17, waarin Jezus de gestorven jongeling te Naïn uit de doden opwekt. De tekst werd in het lutheraans denken van die tijd niet gelezen als een verslag van een tot vreugde en dankbaarheid stemmend wonder, maar als een metafoor. Na het sterven wordt de gelovige opgewekt door Christus, de dood is geen bedreiging, de mens verlangt naar het sterven. De tekst vormt de rechtvaardiging voor het in die tijd wijdverbreide doodsverlangen, ‘Todessehnsucht’. Hoe korter het leven op aarde, hoe langer in het eeuwige leven bij Christus. Voor dit verlangen naar de zoete dood lijken de blokfluiten, ‘flauti dolce’, het passende instrument.

De koraalmelodie ‘Herzlich tut mich verlangen’ speelt een belangrijke, bindende rol in de cantate. In het openingsdeel en in het slotkoraal is deze melodie te horen. Wij herkennen de melodie ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ onder andere uit de Mattheus Passion, Ondanks wat de titel misschien doet vermoeden is deze cantate tamelijk opgewekt van karakter. Het begint met verlangen om deze wereld vol zorgen en ellende te verlaten om bij Christus te zijn en eindigt vol vreugde en optimisme met het zicht op de onsterfelijkheid.

De cantate wordt uitgevoerd door ‘Cantatecollectief ‘Ewiges Feuer’ dirigent Geke Bruining-Visser.
De dienst wordt geleid door ds. Hinke Post-Knol en het orgel wordt bespeeld door Peter van der Zwaag, organist van ´de Jacobijner´.

Op 5 november wordt opnieuw een Bachcantate uitgevoerd en wel door Collegium Vocale Fryslân, onder leiding van Gerben van der Veen. Een van de solisten is Tetsje van der Kooi. Op 3 december kunt u luisteren naar adventsmuziek met koor en solisten onder leiding van Jaap de Kok.

Wilt u blijven genieten van de cantatediensten, dan vragen wij u om een bijdrage van € 7,- of meer. De bijdrage kunt u storten op het bankrekeningnummer van de Protestantse gemeente Leeuwarden, NL51INGB0000877243 onder vermelding van cantatediensten of na afloop van de dienst in de collecte schaal.
Donderdag5 oktoberCongres Europarc
Zaterdag7 oktober13.00-16.00Open Kerk. Kerk open ter bezichtiging
Dinsdag10 oktober13.00-21.00 uurVino Kilo Sale
https://vinokilo.events/collections/leeuwarden
Woensdag11 oktober 13.00-21.00 uurVino Kilo Sale
https://vinokilo.events/collections/leeuwarden
Zaterdag14 oktober13.00-16.00Open Kerk. Kerk open ter bezichtiging
Zaterdag21 oktober13.00-16.00Open Kerk. Kerk open ter bezichtiging
Zaterdag28 oktober13.00-16.00Open Kerk. Kerk open ter bezichtiging
Zaterdag 28 oktober 19.30 uurWaalse Kerk - Concert Ameveria

Vogel en Requiem door amaveria
In een uniek verhalend concert met muziek over leven, liefde en dood brengt amaveria een beleving langs diepe dalen, warme herinneringen en uitzinnig liefdevolle momenten.
Een gevarieerd scala aan liederen door de eeuwen heen, verbonden door een unieke verhaallijn.

Het verhaal gaat over de personages Vogel en Requiem die beiden op hun eigen wijze omgaan met thema's als leven, liefde en dood. Een verhaal vol warmte, herinnering, maar ook verlies en verdriet.
Wanneer we de tijd nemen om stil te staan bij het verdriet en we onze ogen openen voor de warmte om ons heen, kunnen we uitgroeien; groter en sterker dan voorheen. Daarbij doet het ertoe om te leven in het hier en nu, om herinneringen te maken. Wanneer het eenmaal zover is dat de dood voor de deur staat, koesteren we de herinneringen om de doden levend te houden.
Zou het niet de moeite lonen om te genieten van de tijd?

Over Amaveria
Amaveria bestaat uit de twee zangeressen en schoonzussen Michal en Nienke de Jong die door muziek dichter tot elkaar zijn gekomen. Samen brengen zij een gevarieerd repertoire met ondersteuning van diverse instrumenten. Ze ontwikkelen en geven unieke sfeervolle concerten en zingen geregeld intieme concerten bij trouwceremonies, in huiskamers en bij het laatste afscheid van een dierbare.
Zaterdag4 november13.00-16.00Open Kerk. Kerk open ter bezichtiging
Zaterdag11 november10.00-17.00Vintage Kilo Sale The Vintage Rebel
thevintagerebel.com
Zaterdag18 november13.00-16.00Open Kerk. Kerk open ter bezichtiging
Donderdag23 november 20.00 uurHerdenkingsconcert

‘Verlies, Hoop en Troost’ is de titel van de serie herdenkingsconcerten door Noord Nederland van het meisjeskoor de Roden Girl Choristers, kamerkoor Capella Frisiae en het projectorkest o.l.v. Hoite Pruiksma. Concerten waarin we de vele slachtoffers gevallen in o.a. Oekraïne, Turkije en Syrië en ook de vele slachtoffers onder vluchtelingen van dit jaar 2023 willen gedenken. Een moment stil staan bij de gebeurtenissen die een grote ommekeer betekenen in de tijd waarin we leven.

REQUIEM van FAURE
Op het programma het troostrijke en bij een breed publiek zo geliefde Requiem van Faure.
Dit oratorium wordt door beide koren en het orkest uitgevoerd in de originele bezetting die Faure zich voorstelde toen hij in 1893 zijn Requiem bewerkte voor zijn jongenskoor met heldere jonge sopraanstemmen, twee solisten en klein orkest.

I STOOD WITH THE DEAD
Speciaal voor dit programma schreef componist/dirigent Hoite Pruiksma een nieuw driedelig werk naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne voor koor, orkest en bariton solo.
Woorden uit psalm 38 en psalm 72 in het latijn taal, worden afgewisseld met het aangrijpende gedicht ‘I stood with the dead’ van Siegfried Sassoon, oorlogsdichter uit de eerste Wereldoorlog.

LIEDEREN VAN HOOP
Tussen deze twee muziekwerken zingen de Roden Girl Choristers liederen van hoop en vrede.

Medewerking: Meisjeskoor - Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries; Kamerkoor - Capella Frisiae;
Project Orkest o.l.v. concertmeester Hans Rijkmans
Solisten: Wende Hoogendijk - sopraan en Ben Brunt - bariton
Dirigent/componist - Hoite Pruiksma

Kaartverkoop bij UP (Uitzonderlijke Producties): € 21,00 voorverkoop en € 25,00 aan de kassa
Reservering (t/m 1 dag voor het concert) via www.stichting-up.nl
vrijdag24 novemberExplore the North
zaterdag25 novemberExplore the North
zaterdag9 december Concert NHL Stendenkoor
NHL-stenden-koor.nl
Donderdag14 december20.15 uurConcert Holland Baroque & Ensemble Polyharmonique - ‘Sternstunde’

Kerstmis!
Vooruitlopend op het hiernamaals vierden de mensen vroeger muzikaal uitbundig kerstmis. Deze spanning tussen hemel en aarde wordt prachtig bewaard in de muziek van de 17e eeuw, die vandaag nog steeds ongelofelijk feestelijk klinkt – Kerstmis!
Het feest wordt verteld in ontroerende cantates, concerten en motetten over de verwachting van de Heiland en de geboorte van Jezus.

Het solistencollectief Ensemble Polyharmonique is de rijzende ster aan de Duitse vocale barokhemel en brengt samen met Holland Baroque een uitgekiend programma van o.a. Hammerschmidt, Rosenmüller en Schütz.
Maar ook Nederlands repertoire uit dezelfde tijd komt aan bod. Het geheel wordt naar goede Duitse traditie doorspekt met volkse kerstliederen. De oude kerstoproep ‘Noe, Noe!’ verspreid het goede nieuws met muziek die sprankelt en verwarmt.

Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl
Kaartverkoop: harmonie.nl/agenda/holland-baroque-ensemble-polyharmonique
Vrijdag 15 decemberConcert Leeuwarder Madrigaalkoor.
leeuwardermadrigaalkoor.nl
Zaterdag 16 decemberConcert Prins Claus Conservatorium
Zondag 17 december 15.00 uur Kerstconcert Leeuwarder Bachvereniging
leeuwarderbachvereniging.nl
Dinsdag 19 december 19.30 uur Kerstzangavond
Donderdag21 december19.30 uurConcert -Vijftien jaar Luthers Bach Ensemble: Bachs Hohe Messe
Luthers Bach Ensemble & solisten

De Hohe Messe kan gezien worden als een ‘best of’-programma en de mis is Bachs opus ultimum, waarin hij zijn mooiste en beste werken tot een universeel kunstwerk smeedde. Alles wijst erop dat dit was hoe Bach herinnerd wilde worden: de Mis in b is zijn muzikale testament.
In de laatste jaren van zijn leven stelde hij deze mis samen. De bestanddelen – waaronder een Sanctus voor Eerste Kerstdag – waren voor het grootste deel eerder gecomponeerde stukken die Bach bewerkte.

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Viola Blache - sopraan I; Victoria Cassano - sopraan II; David van Laar – altus; André Pérez Muíño - tenor; Michiel Meijer - bas

Organisatie: www.luthersbachensemble.nl & www.appassionata-leeuwarden.nl
Kaartverkoop: harmonie.nl/agenda/luthers-bach-ensemble-solisten
Dinsdag 26 december 15.00 uurKerstconcert op het Mullerorgel door Peter van der Zwaag
orgelleeuw.nl