Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

MEI

JUNI

Zaterdag4 juni 20.15 uurJubileumconcert Leeuwarder Kamerkoor - Trois Beaux Oiseaux du Ljouwert

2022 staat voor het Leeuwarder Kamerkoor in het teken van haar 40-jarig bestaan. Eigenlijk was dat in 2021, maar er kon toen vanwege corona geen aandacht aan besteed worden. Daarom wil zij dit heuglijk feit nu vieren met het concert ‘Trois Beaux Oiseaux du Ljouwert’. Hiermee wil zij tevens haar visie op Utopia laten horen vanuit de verbinding tussen natuur, leven en muziek, mede geïnspireerd door het culturele programma ARCADIA.

Het Leeuwarder Kamerkoor zal het publiek een breed spectrum van muziek laten horen, steeds rondom het thema natuur; liederen uit verschillende tijden, van componisten uit diverse landen, zoals Monteverdi, Strategier, Britten, Saint-Saëns en vele anderen. De titel van het concert is gebaseerd op het ontroerende stuk van Ravel, ‘Trois beaux oiseaux du Paradis’, waarin een vrouw, wachtend op de terugkeer van haar geliefde uit de oorlog, spreekt met drie vogels.

De dirigent van het Leeuwarder Kamerkoor Eduardo López Cabello heeft speciaal voor dit concert een stuk gecomponeerd op de tekst van Aed Levwerd, een gedicht van Douwe Tamminga en een eerbetoon aan onze stad Leeuwarden.
Met veel plezier laat het LKK weten, dat aan dit programma zal deelnemen de Dichter fan Friesland, Sigrid Kingma.

Het Leeuwarder Kamerkoor hoopt met deze prachtige liederen een bijdrage te leveren aan het besef dat natuur en cultuur ten diepste met elkaar verbonden zijn.

Toegang: Online ticket € 17,50 (+ 0,75 transactiekosten), aan de kassa contant of pin € 20,00,
Kinderen tot 12 jaar gratis

Achtergrondinformatie, e-tickets en kaarten reserveren op
www.leeuwarderkamerkoor.nl
Zondag5 juni19.00 uurCantatedienst

Op eerste Pinksterdag is de laatste cantatedienst voor de zomer. Er zijn de afgelopen maanden drie prachtige cantatediensten uitgevoerd, waarvan tweemaal een cantate van J.S. Bach en een Opus van Mendelssohn-Bartholdy. Op 5 juni wordt de Pinkstercantate van Johann Kuhnau uitgevoerd.

Op zondag 4 september 2022 start een nieuwe serie van vier cantatediensten. De commissie cantatediensten, bestaande uit Geke Bruining, Henny Haarsma, Gerwin Hoekstra, Rianne Meinardi, Nelly Meijer en Aly Dullemond, zal deze zomer bekend maken welke cantates in het najaar op het programma staan. Zolang Gerwin Hoekstra ziek is, wordt zijn taak waargenomen door Geke Bruining. Zij wordt bijgestaan door Jaap de Kok, die met regelmaat, zo ook weer zondag 5 juni, als dirigent van “Agricola Consort” optreedt.

Uitvoering Pinkstercantate van Johann Kunhnau (1660 – 1722) 5 juni 2022
“Agricola Consort” treedt op samen met een instrumentaal ensemble voor de uitvoering van de 5-stemmige Pinkstercantate “Daran erkennen wir, das wir in Ihm bleiben” Johan Kuhnau was de voorganger van Bach in Leipzig. Dit is niet de enige cantate voor het Pinksterfeest van de hand van Kuhnau, ook de cantate “Schmücket das Fest mit Maien” is voor deze dag geschreven. De tekst van deze Pinkstercantate is gebaseerd op een gedicht van Johann Christoph Wenzel (1659-1723). Het werk is te vinden in “Geistliches Brand-Opffer bestehend in einem Vorrath Christlicher Arien Nach Anleitung gewisser Biblischer Sprüche Auf alle Sonn- und Fest-Tage des ganzen Jahres gerichtet” (1703). Kuhnau nam de vrijheid om de tekst van Wenzel enigszins aan te passen. De cantate bestaat uit 6 delen: sonate- koor- ritornello (terugkerend refrein) & vers 1 voor 2 sopranen- vers 2 voor bas- vers 3 voor alt, tenor & bas- en vers 4 voor koor. Anders dan bij Bach ontbreekt de koraal structuur. Kuhnau overleed op 5 juni 1722, vandaag precies 300 jaar geleden. De feestelijke cantate zingt over de Geest die uitgestort wordt over de hele aarde en in de mensenharten. “Waar dit vuur van de heilige liefde brandt, wie zal dan God en mens nog kunnen scheiden?”

De dienst wordt geleid door ds. Aart Veldhuizen uit Langweer en organist is Johan Smit.

Na afloop is er bij de uitgang een collecte voor “diaconie en kerk” en een collecte voor de “onkosten van de cantatediensten”. Een bijdrage van minimaal 5 euro, meer mag, per persoon is zeer dringend gewenst om ervoor te zorgen dat de cantatediensten blijvend georganiseerd kunnen worden.
Zaterdag11 juni20.00 uurConcert Wishful Singing - Canto Ostinato Immersive.

Beleef Canto Ostinato van Simeon ten Holt intenser dan ooit!
Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een klassieke hit. Al jaren staat het stuk in de jaarlijkse Klassieke Top 400 (voorheen Hart en Ziel lijst) op Radio 4. Ten Holt schreef het stuk oorspronkelijk voor piano. Aart Bergwerff heeft de compositie nu bewerkt voor orgel en vrouwenstemmen en voegt hiermee weer een heel andere dimensie toe aan dit wereldberoemde werk.

Canto Ostinato – vaak liefkozend ‘de Canto’ genoemd – is bij uitstek een meditatief stuk. Geen één uitvoering is hetzelfde. Het aantal herhalingen, de dynamiek en de speelmanier laat de componist aan de uitvoerder(s). Wishful Singing voegt daar nog een extra beleving aan toe en nodigt hun bezoekers uit om tijdens het concert een slaapmasker of blinddoek te dragen. Ook kun je er als bezoeker voor kiezen om in plaats van op een concertstoel plaats te nemen op een kussen of matje (zelf meenemen).
Zet al jouw zintuigen op scherp en ervaar het meditatieve en tijdloze effect van de Canto Ostinato!
Kaartverkoop via wishfulsinging.nl
Zondag12 juni17.00 uurChoral Evensong door Schola Liturgica Leeuwarden
Op deze zondag wordt het feest van Trinitatis gevierd, en in de Anglicaanse traditie is dat een groots gebeuren waarbij stevig uitgepakt mag worden. Deze evensong heet dan ook Festal te zijn, met veel prachtige muziek, speciaal voor deze Trinity Sunday.
Als groots anthem wordt gezongen het dubbelkorige ‘I saw the Lord’ van John Stainer. In dit prachtige werk wordt in muziek de grootsheid van God in de drie-eenheid Vader-Zoon-Heilige Geest uitgebeeld. De tekst vertelt van de engelen die om Gods troon zijn en eeuwigdurend de lof toezingen. De heiligheid van de tempel waar de troon is, is een indrukwekkend gebeuren die in de muziek vanuit een zachte toon langzaam opgebouwd wordt naar heftige grote luide dubbelkorigheid van lage tot zeer hoge klanken. Dan bezingt een intiem solokwartet de eenheid van de drie-eenheid, waar het koor telkens weer op antwoordt. Het stuk eindigt in een grootse lofzang.
Naast dit stuk zal nog o.a. muziek van Wood en Stanford klinken, ook heerlijke Engelse muziek!
Het koor Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Theo Jellema bespeelt het orgel. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl
Donderdag 23 juni 19.00 uur CityProms - Orgelconcert
cityproms.nl
Zaterdag25 juni20.00 uur Concert NHL Stendenkoor (CityProms) - Carmina Burana samen met Crescendo uit Drachten
Zaterdag25 juni17.30 uur en 18.30 uurWaalse Kerk - CityProms - Concert James Oesi
cityproms.nl
29 juni - 2 juli12.00-16.00 uurWaalse Kerk - De Baren - project van Arcadia
de Baren

JULI

6-9 juli12.00-16.00 uurWaalse Kerk - De Baren - project van Arcadia
de Baren
Zaterdag9 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Theo Jellema (openingsconcert)
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk
13-16 juli12.00-16.00 uurWaalse Kerk - De Baren - project van Arcadia
de Baren
Vrijdag15 juli12.30 uurLunchpauze orgelconcert door Andries Bogerd
Toegang gratis - collecte bij de uitgang
Zaterdag16 juli 16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Evan Bogerd
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk
Zaterdag23 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Victor Baena de la Torre
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk
Vrijdag29 juli12.30 uurLunchpauze orgelconcert door Luuk Schuurman
Toegang gratis - collecte bij de uitgang
Zaterdag30 juli 22.00 uurZomerserie - Bachnachtconcert door Euwe & Sybolt de Jong
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk

AUGUSTUS

Woensdag10 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Arjen Leistra
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk
Vrijdag12 augustus12.30 uurLunchpauze orgelconcert door Wietse Ouwejan
Toegang gratis - collecte bij de uitgang
Woensdag17 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Christine Kamp
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk
Woensdag24 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Geerten Liefting
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk
Vrijdag26 augustus12.30 uurWaalse Kerk - Lunchpauze orgelconcert door Peter van der Zwaag
Toegang gratis - collecte bij de uitgang
Woensdag31 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Peter van der Zwaag (verzoekprogramma)
Mail uw verzoeken naar: secretariaat@orgelleeuw.nl
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk

SEPTEMBER

Vrijdag 23 september 20.00 uurConcert, Sela Zomertour.
Kaarten via Sela Zomertour

OKTOBER

Donderdag27 oktober20.15 uurConcert door Luthers Bach Ensemble o.l.v. Peter Dijkstra - Oratorium Saul HWV 53 - G.F. Handel

Nederlands beste koordirigent Peter Dijkstra keert terug bij het LBE en kiest zijn favoriete barokcomponist en oratorium uit. Het werk was bij zijn vader Bouwe Dijkstra zeer geliefd; hij bracht zijn afscheid van het toenmalig Roden Handel Chorus in een uitverkochte Oosterpoort ten gehore.
Beleef dit prachtige oratorium, uitgevoerd onder de bezielende leiding van dirigent Peter Dijkstra.
Stel je eens voor hoe heerlijk alles klinkt in de Grote of Jacobijnerkerk. Met een vijftal gerenommeerde solisten, het kleinkoor en de vaste barokmusici van het Luthers Bach Ensemble belooft dit een geweldige barok-avond te worden!

Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Peter Dijkstra
Viola Blache - sopraan ; Stefanie True - sopraan ; Robert Kuizenga - countertenor ; Benedict Hymas - tenor en David Greco – bariton.

Organisatie Luthers Bach Ensemble & Stichting Appassionata
Entree € 30,00; jongeren t/m 29 jaar € 12,50 via harmonie.nl
Vrienden LBE-entree € 27,00, uitsluitend via luthersbachensemble.nl

NOVEMBER

Vrijdag4 novemberConcert TKK Concordia
www.concordialeeuwarden.nl

DECEMBER

Zaterdag10 decemberConcert NHL Stendenkoor
Zaterdag17 december Concert Prins Claus Conservatorium