Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

MAART

Zaterdag25 maart20.15 uurConcert - Holland Baroque, ‘Tranen van Brabant’, Passiemuziek uit de 17de-eeuw

Solisten: Hannah Morrison, Camille Allérat, Lucretia Starke, Laura Lopes en Ludmila Schwarzwalder
Holland Baroque presenteert samen met vijf vrouwelijke solisten de muzikale tradities van het 17de-eeuwse kloosterleven in Noord-Brabant. In dit programma hoort u een vrouwenkoor met passiemuziek zoals die in de kloosters geklonken heeft. Muziek tussen Aswoensdag en Pasen, veertig dagen met litanieën, Stabat Mater, barok, gregoriaans en andere werken van Benedictus à Sancto Josepho, Herman Hollanders en Carl Rosier.

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl

APRIL

Zaterdag1 april13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Expositie tijdens veertigdagentijd - Lijden, leed, geleden……
Tentoonstelling kunstwerken van André de Jong (1945)
Zondag2 april19.00 uurCantatedienst - Thomas Attwood Walmisley (1814-1856), ‘Remember, O Lord, what is come upon us’.

De deuren gaan open om 18.30 uur
Dinsdag4 aprilUitvoering Matthäus Passion door het NHLStendenkoor

informatie via facebook.com - NHLStendenkoor
Woensdag 5 aprilUitvoering Matthäus Passion door het NHLStendenkoor

informatie via facebook.com - NHLStendenkoor
Zaterdag 8 april13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Expositie tijdens veertigdagentijd - Lijden, leed, geleden……
Tentoonstelling kunstwerken van André de Jong (1945)
Zondag 9 april17.00 uurChoral Evensong door Schola Liturgica Leeuwarden

Na een ingetogen passietijd mag op deze eerste Paasdag de uitbundige feestmuziek weer klinken. Het opgetogen Haec Dies van Charles Wood (1866- 1926) laat de stemmen vrolijk over elkaar heen buitelen en zet daarmee de toon voor deze feestelijke viering. Van dezelfde componist zijn de cantica Collegium Regale, gecomponeerd voor Kings College. Een fraai dubbelkorig werk, met in het Nunc de bekende melodie van lofzang van Simeon, ‘Nu laat Gij Heer uw knecht’. Charles Villiers Stanford (1852- 1924) wist als geen ander hoe een feest hoort te klinken. Van zijn hand horen we de anthem ‘If ye then be risen with Christ’. Ook in dit werk klinkt een bekende melodie, een paaslied, ‘Christus onze Heer verrees’. Het stuk loopt uit op een groots en stralend ‘Alleluia’.

Het koor Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Theo Jellema bespeelt het orgel.

Iedereen is van harte welkom, entree is gratis. Ook is deze Evensong online te volgen via www.choralevensong.nl
Zaterdag 15 april13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Expositie tijdens veertigdagentijd - Lijden, leed, geleden……
Tentoonstelling kunstwerken van André de Jong (1945)
Zaterdag 22 april13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Expositie tijdens veertigdagentijd - Lijden, leed, geleden……
Tentoonstelling kunstwerken van André de Jong (1945)

MEI

29 april13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Donderdag 4 mei20.45 uurHerdenkingsconcert ‘Peace I leave with you’ door het Leeuwarder Kamerkoor.

Het Leeuwarder Kamerkoor verzorgt dit jaar het concert ter afsluiting van de jaarlijkse Dodenherdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit 4 mei concert vindt plaats in de Grote of Jacobijner Kerk en heeft als titel Peace I leave with you, naar een stuk van de Noorse componist Knut Nystedt. Het Leeuwarder Kamerkoor staat onder leiding van Eduardo López Cabello.

Het concert biedt - na de herdenking in Prinsentuin, thuis of elders - een moment van bezinning en reflectie en de mogelijkheid om verbondenheid met elkaar te voelen. Herdenken gaat over het opnieuw betekenis geven aan het verleden in het heden en is onlosmakelijk verbonden met muziek.
Elk jaar herdenken we de oorlogsslachtoffers die in en na de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Dit jaar denken we ook aan de bewoners uit en in Oekraïne waar de oorlog onnoemelijk leed veroorzaakt. We zingen daarom muziek van de in Oekraïne geboren componist Dmitry Bortniansky.

Verder zingen wij stukken van Arvo Pärt en Francis Poulenc waarin menselijke emoties zoals de angst in bange tijden en de liefde voor elkaar belicht worden, terwijl Ola Gjeilo en Maurice Duruflé de boodschap van licht en hoop brengen.
U bent van harte welkom!

Toegang: € 12,50, Voorverkoop via www.leeuwarderkamerkoor.nl, kinderen tot 12 jaar gratis.
Zaterdag 6 mei13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Vrijdag12 mei20.00 uurConcert Reitze Smits en Bart Jacobs - 422play

Alle registers open.
Verscholen achter het machtige pijpwerk van majestueuze orgels spelen twee toetsenmeesters samen – dus met vier handen en vier voeten – de sterren van de hemel in een uniek concert. Het Belgisch-Nederlandse orgel duo Bart Jacobs en Reitze Smits koppelt een concerto voor drie trompetten van Telemann aan een imaginair orgelconcerto van Bach en een jeugdwerk van Mendelssohn.

De succesvolle organisten Bart Jacobs en Reitze Smits bundelen de krachten als orgel duo 422play. Geïnspireerd door Engels repertoire voor twee spelers aan één klavier – bekend onder de titel ‘For two to play’ – nemen de musici samen plaats aan één orgel. Met vier handen en vier voeten verkent het Belgisch-Nederlandse orgelduo de mogelijkheden van het instrument, waarbij muziek van Locke en Purcell wordt afgewisseld met eigen bewerkingen van Debussy, Ravel en Mozart. In 2021 verscheen het debuutalbum 422play in Brussels Cathedral.

Programma:
Georg Philipp Telemann 1681-1767 - Concerto in D, TWV 54:D3; Intrada; Grave; Allegro; Largo;Vivace
Entr’acte
Johann Sebastian Bach 1685-1750 - Concerto in D; Allegro (BWV 1045); Adagio (BWV 29); Presto (BWV 29);
Entr’acte
Felix Mendelssohn 1809-1847 - Sinfonia XII in g; Grave; Allegro; Andante; Allegro molto

Programma onder voorbehoud

Organisatie en kaarten :oudemuziek.nl
Zaterdag 13 mei16.00 uur en 20.00 uur2 Orgelconcerten - Stichting Culturele Muzikale Activiteiten Flevoland

Om 16.00 uur geeft Leendert Verduijn een orgelconcert op het prachtige orgel van deze kerk.
In 2012 werd hij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding van het Utrechts Conservatorium, waar hij gedurende 1 jaar studeerde bij Reitze Smits. Vervolgens werd Leendert toegelaten tot de orgelopleiding van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hij studeerde bij Bas de Vroome, Aart Bergwerff en Hayo Boerema (improvisatie) en sloot in 2018 zijn bachelorstudie orgel af. Eveneens sloot Leendert begin 2018 zijn kerkmuziekstudie met goed gevolg af. Kerkmuziekdocenten waren Hans van Gelder, Hanna Rijken (liturgiek) en Arie Hoek (cantoraat en hymnologie). In 2020 rondde hij de opleiding ‘Docent Muziek’ af en vanaf september 2020 studeert hij voor de ‘Master Orgel’ bij Ben van Oosten. Deze studie heeft hij in 2022 ‘cum laude’ afgerond. Naast de genoemde orgelstudies volgde Leendert masterclasses bij onder anderen Wolfgang Seifen en Luc Bastiaens. Hij volgde meerdere masterclasses aan de zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival in Haarlem. Hier kreeg hij les van onder anderen Olivier Latry, Lorenzo Ghielmi en Leo van Doeselaar. In 2017 won Leendert de 1e prijs van het 25e en laatste Govert van Wijnconcours Maassluis en tevens de 3e prijs op het Ambitus Orgelconcours. In 2022 won Leendert de International Martini Organ Competition.

‘s avonds om 20.00 uur zal Marco den Toom het orgel gaan bespelen. Marco den Toom (1978) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Al snel na zijn vakopleiding bouwde hij een carrière op als zelfstandig musicus. Zijn musiceren kenmerkt zich door een eigenzinnige maar vooral ook spontane aanpak. Naast zijn liefde voor het orgel – en zijn missie dit instrument te populariseren – heeft hij zich muzikaal weten te ontplooien tot een breed inzetbaar musicus. Zijn dagelijks werk bestaat met name uit het componeren van christelijke liederen en gospels, het arrangeren en instrumenteren van bestaande muziek, het maken van opnamen voor radio, tv, cd en dvd, het begeleiden van christelijke koren en het verzorgen van orgelrecitals. Daarnaast is hij dirigent van het grootkoor ‘Jubilate Deo’ uit Woudenberg. Vanaf 1 januari 2017 is hij co-titularis en muzikaal ambassadeur van het grote Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee.

Profiteer nu van een leuke online korting op de tickets. Er is kaartverkoop aan de deur, ticketprijs aan de deur is € 12,50 online tickets via scmaf.nl - kaartverkoop
Zaterdag 20 mei13.00-16.00 uurOpen Kerk - Kerk open ter bezichtiging.
Vrijdag 26 mei Vintage Kilo Sale door Throwbackclassics.com

Informatie : throwbackclassics.com
Zaterdag27 mei Vintage Kilo Sale door Throwbackclassics.com

Informatie : throwbackclassics.com

JUNI

Grote Kerk - Open Kerk
In juni is de Grote Kerk op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag open voor publiek van 13.00-16.00 uur. Op zaterdag van 11.00-16.00 uur. M.u.v. de dagen dat er ander activiteiten zijn geprogrammeerd. Deze informatie vindt op deze agenda en onze Facebook-pagina facebook.com-grotekerkleeuwarden
Zaterdag3 juniBijeenkomst KVOK, Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (besloten)
Vrijdag 23 juniConcert Filharmonie der Aa met Tauna Marttinen - CityProms
Zaterdag 24 juniConcert NHL Stendenkoor - CityProms
Donderdag29 juniGraduation Ceremonie van Campus Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen (besloten)

JULI

Grote Kerk - Open Kerk
In juli is de Grote Kerk op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag open voor publiek van 13.00-16.00 uur. Op zaterdag van 11.00-16.00 uur. M.u.v. de dagen dat er ander activiteiten zijn geprogrammeerd. Deze informatie vindt op deze agenda en onze Facebook-pagina facebook.com-grotekerkleeuwarden
Zaterdag 8 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Nicola Dolci

Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl
Woensdag 12 juliDiploma-uitreiking Piter Jelles Gymnasium (besloten)
Vrijdag14 juli 12.30 uurLunchpauzeconcert - Orgelconcert op het Müllerorgel door Jelle Rollema

Vrij entree. Collecte bij de uitgang.
www.orgelleeuw.nl
Zaterdag 15 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Theo Jellema

Vrij entree. Collecte bij de uitgang.
www.orgelleeuw.nl
Zaterdag 22 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Wietse Meinardi
Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl
Vrijdag28 juli12.30 uur
Zaterdag 29 juli22.00 uurBachnachtconcert - Orgelconcert op het Müllerorgel door Peter van der Zwaag

Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl

AUGUSTUS

Grote Kerk - Open Kerk
In augustus is de Grote Kerk op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag open voor publiek van 13.00-16.00 uur. Op zaterdag van 11.00-16.00 uur. M.u.v. de dagen dat er ander activiteiten zijn geprogrammeerd. Deze informatie vindt op deze agenda en onze Facebook-pagina facebook.com-grotekerkleeuwarden
Woensdag2 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Bob van der Linde

Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl
Woensdag9 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Leonore Lub

Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl
Vrijdag11 augustus12.30 uurLunchpauzeconcert - Orgelconcert op het Müllerorgel door Lukas Jan Schoonbeek

Vrij entree. Collecte bij de uitgang.
www.orgelleeuw.nl
Woensdag16 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Jaap Zwart

Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl
Woensdag23 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert op het Müllerorgel door Peter van der Zwaag (Verzoekprogramma)

Toegang: € 10,00. Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk.
www.orgelleeuw.nl
Vrijdag25 augustus12.30 uurWaalse Kerk, Lunchpauzeconcert - Orgelconcert door Peter van der Zwaag

Vrij entree. Collecte bij de uitgang.
www.orgelleeuw.nl
Donderdag31 augustushele dagCD opnames Mullerorgel

SEPTEMBER

Grote Kerk - Open Kerk
In juni is de Grote Kerk tot 10 september op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag open voor publiek van 13.00-16.00 uur. Op zaterdag van 11.00-16.00 uur. M.u.v. de dagen dat er ander activiteiten zijn geprogrammeerd. Deze informatie vindt op deze agenda en onze Facebook-pagina facebook.com-grotekerkleeuwarden
Vrijdag 1 september hele dagCD opnames Mullerorgel
Zaterdag16 september Concert Leeuwarder Bachvereniging