Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

AUGUSTUS

In augustus Open Kerk. De kerk is open ter bezichtiging met een expositie met werk van Henk Pietersma.
Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00-16.00 uur.
M.u.v. de dagen dat er ander activiteiten in de kerk zijn. Zie deze agenda.
Woensdag31 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Peter van der Zwaag (verzoekprogramma)
Mail uw verzoeken naar: secretariaat@orgelleeuw.nl
Toegang: € 10,00
Kaartverkoop bij de ingang, reservering is niet noodzakelijk

SEPTEMBER

In september tot en met 9 september Open Kerk. De kerk is open ter bezichtiging met een expositie met werk van Henk Pietersma.
Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00-16.00 uur.
M.u.v. de dagen dat er ander activiteiten in de kerk zijn. Zie deze agenda.
Zondag4 september 19.00 uurCantatedienst.
De commissie cantatediensten bestaande uit Geke Bruining, Henny Haarsma, Gerwin Hoekstra, Rianne Meinardi, Betty Ozinga en Aly Dullemond nodigt u van harte uit voor de cantatedienst op 4 september aanstaande. De cantate van Dietrich Buxtehude (1637-1707), ‘Alles was ihr tut’ BuxWV 4’ wordt uitgevoerd door Agricola Consort onder leiding van dirigent Jaap de Kok.
Het oeuvre van Dietrich Buxtehude (1637-1707) is omvangrijk. Vocale werken maken het grootste deel van zijn overgeleverde composities uit. Van de oratorium-achtige composities voor de Abendmusiken in Lübeck bleef er niet één bewaard. Van zijn cantates die voor kerkdiensten bedoeld waren zijn er ruim 100 bewaard gebleven: het betreft composities die in opdracht voor het koninklijk hof in Stockholm en voor de Duitse kerk in dezelfde plaats zijn geschreven. Buxtehude stuurde deze werken naar zijn vriend, de Stockholmse organist Gustav Düben. Zijn collectie van meer dan honderd vocale werken van Buxtehude bevindt zich in de bibliotheek van de universiteit van Uppsala. Van de cantates die hij voor Lübeck componeerde, is maar een zeer beperkt deel bewaard gebleven.
Na een instrumentale inleiding zingt het koor op vrolijke toon de woorden ‘Alles, was ihr tut mit Worten oder mit Werken’, ‘alles wat jullie doen, in woord en daad, doe het in de naam van Jezus en dank God de Vader door hem’ (Kolossenzen 3:17). ‘Verheug je in de Heer’ klinkt het daarna als de bas zingt. ‘Ja’, antwoordt het koor. Daarop klinkt het ‘Amen’ en twijfel niet: ‘God weet dat het goed is en ik zal daarom mijn werk en beroep op mijn plek met vreugde uitoefenen’. Als een bevestiging en met muzikale overtreffende trap zingt het koor nogmaals de woorden ‘Alles was ihr tut’. Terwijl de laatste noten nog naklinken laat Buxtehude ons als luisteraar met deze woorden weer vol vreugde de nieuwe week ingaan.
De dienst wordt geleid door ds. Jan Jaap Stegeman. Het orgel wordt bespeeld door Johan Smit.

Uw bijdrage aan de onkosten
Bij de uitgang is een collecte voor ‘diaconie en kerk’ en een collecte voor de ‘onkosten van de cantatediensten”. Als commissie streven we naar inspirerende en kwalitatief hoogwaardige diensten, waarin minstens 6 keer per jaar een dienst met een uitgebreide bezetting van koor, orkest en solisten wordt georganiseerd. Ook in de overige vier diensten zorgen wij voor een variatie in de bezetting, altijd gekozen uit de rijke traditie van de Barokmuziek. Wij doen een beroep op (kerkelijke) fondsen, maar kostendekkend is dit niet. Wij willen uiteraard de uitvoerenden een passend honorarium bieden en het begrotingstekort verkleinen. Daarom vragen wij u de bijdrage aan de onkosten te verhogen naar 7 euro. Meer mag uiteraard ook. Op de liturgie die uitgedeeld wordt bij de ingang vermelden wij de betalingsmogelijkheden.

In de kerk liggen flyers met het programma tot en met 4 december 2022.
zondag 2 oktober 2022
Johann Sebastiaan Bach (1685 – 1750)
‘Du wahrer Gott und Davids Sohn’ BWV 23
Jong Vocaal Groningen, dirigent Merlijn Wackers
Dinsdag6 september16.00 uurOpening academisch jaar Rijksuniversiteit Groningen, Campus Fryslan.
Dinsdag6 septemberGeen Open Kerk
Zaterdag10 september15.00 uurUitreiking Van Achterberghprijs 2022.
Besloten bijeenkomst.
www.princessehof.nl - Van Achterberghprijs
Zaterdag 10 septemberGeen Open Kerk
Zondag 11 september17.00 uurChoral Evensong door Schola Liturgica Leeuwarden.

Afgelopen zomer mocht Schola Liturgica na stille coronajaren eindelijk weer naar Engeland om daar in Durham Cathedral als visiting choir een week lang iedere dag de evensongs te zingen. Het was een fantastische ervaring en we kunnen nu met evenzoveel enthousiasme het nieuwe seizoen in de Grote Kerk beginnen.
Onze Engeland - organist Mattijs de Vreugd zal ons ook in deze evensong begeleiden. De Vreugd is in Nederland de organist met de meeste kennis en ervaring van Engelse kathedrale orgels. Al vele jaren trekt hij als vaste begeleider van Schola Liturgica naar Engeland, en hij heeft inmiddels op meer dan 30 Engelse kathedrale orgels gespeeld.
In deze evensong zal hij het koor begeleiden in hedendaagse muziek van Jack Hawes, Malcolm Archer en van dirigent Geke Bruining-Visser. Ook zij is gepokt en gemazeld in de Engelse kathedrale muziek en weet de typische Engelse klankkleur in haar composities door te laten klinken.
Het koor Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. Aanvangstijd is 17 uur. Iedereen is van harte welkom, entree is gratis.
Ook is deze evensong online te volgen via www.choralevensong.nl
Vrijdag 23 september 20.00 uurConcert, Sela Zomertour.
Kaarten via Sela Zomertour

OKTOBER

Vrijdag7 oktober20.15 uurConcert -Holland Baroque en Théotime Langlois de Swarte , ‘ravissante Italiaanse concerti voor strijkers’.
Holland Baroque - 15 musici en Théotime Langlois de Swarte - viool

De jonge sterviolist Théotime Langlois de Swarte begeeft zich met Holland Baroque in hoog-
barokke wateren. Samen schitteren zij in een uitgelezen programma van ravissante Italiaanse concerti voor strijkers. De grootmeesters van de 18de-eeuwse Italiaanse vioolcultuur komen stuk voor stuk langs: Vivaldi, Valentini, Geminiani en Tartini.

Pietro Locatelli woonde de laatste 35 jaar van zijn leven in Amsterdam en schreef daar in 1741 zijn concerto dat de bijnaam ‘Il pianto d’Arianna’ kreeg. Het stuk is een mini-opera zonder tekst, waarbij de soloviool de rol van de wanhopige Ariadne speelt. Na het vertrek van haar minnaar Theseus gaat ze door de verschillende stadia van rouw: ongeloof, woede en uiteindelijk berusting.
Het vertellen van verhalen zit in de genen van zowel Locatelli als Théotime en Holland Baroque.

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl
Donderdag27 oktober20.15 uurConcert Luthers Bach Ensemble

Peter Dijkstra dirigeert Luthers Bach Ensemble met een zelden uitgevoerde Handel.
Nederlands beste koordirigent Peter Dijkstra keert terug bij het Luthers Bach Ensemble en koos zijn favoriete barokcomponist én een oratorium waar hij speciale herinneringen aan heeft. Oratorium ‘Saul’ van Georg Frideric Handel was een geliefd werk van zijn vader, Bouwe Dijkstra, de oprichter van het Roder Jongenskoor. Bij zijn afscheid bracht hij het werk in een uitverkochte Oosterpoort.

Peter Dijkstra, inmiddels internationaal gelauwerde koordirigent, studeerde aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Sinds september 2015 is hij chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor en hij is onder meer artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks.

De opkomst en ondergang van koning Saul, jaloers op de militaire successen van de harp spelende David, is een bekend en intrigerend bijbels verhaal.
Sauls zoon Jonathan is bevriend met David, en helpt hem diverse malen te ontsnappen wanneer Saul het voorzien heeft op Davids leven. Het verhaal bevat zoveel elementen van spanning, intrige, vriendschap en verraad dat het Georg Frideric Handel met zijn compositie ‘Saul’ al half op weg hielp.
Handel, de beroemde barok-componist, woonde al jaren in Londen toen hij ‘Saul’ componeerde. De Engelse elite spiegelde zich in de 18e eeuw graag aan het uitverkoren volk uit het Oude Testament – dus succes was verzekerd. Maar ‘Saul’ wordt heden ten dage weinig uitgevoerd, terwijl het in kwaliteit kan meten aan zijn veel vaker uitgevoerde ‘Messiah’. Een unieke gelegenheid om dit mee te gaan maken.

Het LBE kleinkoor, speciaal voor de gelegenheid uitgebreid naar Engelse standaard, wordt in dit overweldigende oratorium bijgestaan door maar liefst zes vocale solisten. Het orkest is van dusdanig groot formaat dat een uitbreiding wel nodig was. En dan hebben we het nog niet gehad over dat prachtige carillon.

‘Mr Handel heeft meer grillen in zijn hoofd dan ooit. Gisteren zag ik in zijn kamer een erg zonderling instrument, dat hij “carillon” noemt. Het kan bespeeld worden met toetsen zoals een klavecimbel, en met dit cyclopische instrument is Handel van plan de arme Saul volslagen gek te maken.’
- Charles Jennens, 19 september 1738.

Programma: George Frideric Handel – Oratorium Saul HWV 53
Uitvoerenden: Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Peter Dijkstra; Viola Blache (sopraan); Kristen Witmer (sopraan); Robert Kuizenga (countertenor); Benedict Hymas (tenor); Twan van der Wolde (tenor) en Drew Santini (bariton)
Kaarten & informatie: luthersbachensemble.nl

NOVEMBER

Vrijdag4 novemberConcert TKK Concordia
www.concordialeeuwarden.nl
Vrijdag18 november20.15 uurConcert - Apollo Ensemble & 4 solisten, ‘Bach en de connectie met de Vlaamse Polyfonie’.

Apollo Ensemble; Tanja Obalski - sopraan; David van Laar - altus; Adriaan de Koster - tenor; Michiel Meijer - bas

J.S Bach kennen we allemaal als groot componist en als inspiratiebron voor velen die met muziek bezig zijn, tot in de popmuziek in onze tijd. Maar ook Bach haalde zijn inspiratie bij andere componisten vandaan, zoals de Vlaamse componist Jacob Obrecht. Wij horen in dit programma Bach horen met een Vlaams accent!
Programma
• Jacob Obrecht – Missa ‘L’Homme Armé’
• Johann Sebastian Bach - Lutherse mis in F, BWV 233 voor 2 hoorns, 2 hobo’s, fagot, strijkers en continuo
• Johann Sebastian Bach , Lutherse mis in G, BWV 236 voor 2 hobo’s, fagot, strijkers en continuo

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl

DECEMBER

Zaterdag10 decemberConcert NHL Stendenkoor
Zaterdag17 december Concert Prins Claus Conservatorium
Donderdag22 december20.15 uurConcert -Erik Bosgraaf & ensemble Cordevento, ‘kerst in pastoraal muzikale sfeer’.

Virtuoze concerti met een hoofdrol voor de blokfluit, hét archetypische instrument voor kerstsferen.
Een bekend werk als Corelli’s Kerstconcert wordt gecombineerd met ‘pastorale’ werken uit de barok zoals het Concerto in F-groot voor blokfluit en violen met sordino. Van Telemann: concerto voor flûte pastorelle, een speciaal voor dit project gebouwde blokfluit in Bes. Van Bach natuurlijk koraalbewerkingen van maar ook de bekende Aria ‘Schafe können sicher Weiden’.

Het concert is een interessante afwisseling met de ‘reguliere’ kerstconcerten door de nadruk op instrumentale barokke sferen. Bach heeft in zijn werken de blokfluit veelvuldig ingezet om een pastorale sfeer te creëren. Van oudsher is het instrument geassocieerd met het bucolische doordat herders het bespeelden. De stemtoonhoogte F staat bekend als pastorale toonsoort.

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl

2023

JANARI

Vrijdag6 januari20.15 uurConcert - ‘Erik Bosgraaf presenteert hét Nieuwjaarsoncert 2023’.

Erik Bosgraaf, artistiek leider en dirigent; solisten: sopraan, alt, tenor, bas; Luthers Bach Ensemble: kleinkoor; Barokorkest: 8 strijkers; 2 hobo’s; 2 blokfluiten; 2 chalumeaus; 1 trompet; 1 fagot en 1 continuo.

Erik: ‘In 2023 is het driehonderd jaar geleden dat Johann Sebastian Bach werd benoemd tot Thomascantor in Leipzig. Ik verheug me enorm dit avontuurlijke project van het LBE te mogen leiden. We brengen drie componisten bij elkaar. Bijzonder aan dit programma is ook het solistische gebruik van zowel de blokfluit als de chalumeau. Aan de chalumeau, een bijna uitgestorven voorloper van de klarinet, heb ik sinds kort mijn hart verpand. Met andere woorden: zelden gehoorde muziek voor zelden gehoorde instrumenten!’

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl

FEBRUARI

Zaterdag4 februari20.15 uurConcert - Holland Baroque (ca. 15 musici) & Thomas Oliemans – bariton, ‘Bach & Eisler’, het paradijslijke geluk aan de overkant?

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler, contrasterende componisten? Deze onverwachte combinatie van twee steengoede componisten bracht de avonturiers van Holland Baroque samen met de meesterlijke bariton Thomas Oliemans.

Hanns Eisler: soldaat tijdens de eerste wereldoorlog, ontvluchtte Duitsland om via Parijs en
Londen Los Angeles te bereiken. In 1948 wordt hij uit de VS gezet en dan staat Eisler in Oost
Berlijn weer terecht op verdenking van foute motieven. Hij zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Brecht op muziek. In zijn liederen hoor je het ontheemde en zijn verlangen naar een betere wereld. Volgens Oliemans is de thematiek in Bachs ‘Ich habe genug’ teruggeworpen zijn op jezelf. Maar ook hoe moet je leven, hoe geef je zin aan je leven en wanneer heb je genoeg? Het paradijselijke geluk lijkt bij beide componisten aan de overkant te liggen. Daar waar we niet zijn…

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl

MAART

Zaterdag25 maart20.15 uurConcert - Holland Baroque, ‘Tranen van Brabant’, Passiemuziek uit de 17de-eeuw

Solisten: Julie Roset; Camille Allerat; Hannah Morrison; N.N.; N.N.
Holland Baroque presenteert samen met vijf vrouwelijke solisten de muzikale tradities van het 17de-eeuwse kloosterleven in Noord-Brabant. In dit programma hoort u een vrouwenkoor met passiemuziek zoals die in de kloosters geklonken heeft. Muziek tussen Aswoensdag en Pasen, veertig dagen met litanieën, Stabat Mater, barok, gregoriaans en andere werken van Benedictus à Sancto Josepho, Herman Hollanders en Carl Rosier.

Entree € 25,00 kaartverkoop www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl

APRIL