Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

NOVEMBER

Zaterdag9 november13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Zondag10 november 17.00 uurChoral Evensong door Schola Liturgica Leeuwarden met Theo Jellema, orgel.

In de laatste zondagen van het kerkelijk jaar, de zondagen voor advent, komen verschillende kerkelijke hoogtijvieringen aan bod. Allerheiligen en Allerzielen, waar hen die ons voorgegaan zijn herdacht worden als de heiligen van voorheen, ons tot voorbeeld, en herdenken we onze naasten, die ons in het afgelopen jaar ontvallen zijn. Een tijd van reflectie dus, met oog voor de eindigheid van het leven en de eeuwigheid van het hemelse perspectief. De laatste zondag voor advent heet ook wel Christus Koning, en wijst daarmee al vooruit naar de advents- en kersttijd.
De muziek die zal klinken staat in het teken van deze hoogtijvieringen: aan de ene kant het reflecteren en memoreren, aan de andere kant het vieren.

De introit is van de Amerikaanse componist Robert Scholz, het ‘What wondrous love is this’. Een intens en indrukwekkend gebed met intieme klankkleur en warme melodielijnen, melancholieke muziek, met een prachtig verstillend einde. Kippenvel muziek! Het magnifcat en Nunc Dimittis zijn van de oudste nog levende componist van kerkmuziek in Groot Brittannie, Francis Jackson (1917). Jackson schreef en schrijft nog steeds veel kerkmuziek, zowel voor koor als voor orgel solo, moderne muziek, staand in de traditie van componisten als Howells, en Walton. Deze canticles werden voor Hereford Cathedral gecomponeerd, mooie tweestemmigheid in het koor, gedragen door een bed van warme klanken in het orgel. Anthem is van Samuel Sebastian Wesley (1810- 1876): ‘Thou judge of quick en dead’. In dit stuk wordt de eindigheid van het leven tegenover de eeuwigheid gesteld, en zeer direct in muziek vertaald, zoals men dat gewoon was in de 19e eeuw.

Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser en het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema.
Zaterdag16 november19.30 uurPresence Tour 2019 - 'Vul dit huis met Uw glorie'
www.presence.nl
Zaterdag23 november20.15 uurConcert door Erik Bosgraaf & Ensemble Cordevento - ‘de blokfluit en de opera’ muziek van Händel en Scarlatti.

Erik Bosgraaf, terug van een tournee naar o.a. Singapore en Taiwan, heeft bijzondere en meeslepende arrangementen gemaakt van melodieën uit de opera’s Alcina en Atalanta van Georg Friedrich Händel en muziek van Domenico Scarlatti.

Met zijn ensemble Cordevento neemt hij u mee. U waant zich in achttiende eeuwse ‘taverns’ zoals the Crown and Anchor Tavern aan The Strand en de beroemde theaters in Londen.

Erik Bosgraaf (afkomstig uit Friesland) is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media.
Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD ‘La Monarcha’ op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics).
Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble concerteerde in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.

Organisatie: Stichting Appassionata – www.appassionata-leeuwarden.nl
Kaartverkoop:www.harmonie.nl en ‘s avonds in de kerk
Zaterdag30 november10.00 uurVintage Kilo Sale.
www.thevintagerebel.com

DECEMBER

Zaterdag 7 december13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Zaterdag14 decemberAdventconcert NHL Stendenkoor
www.nhlstendenkoor.nl
Dinsdag17 december19.30 uurKerstsamenzang Grote Kerk i.s.m. Friesch Dagblad
Vrijdag20 december19.30 uurConcert Nederlands Kamerkoor - Johann Sebastian Bach Weihnachts-Oratorium BWV 248 (cantates 1-6)

De populariteit van het Weihnachts-Oratorium neemt exponentieel toe en begint Matthäus-achtige vormen aan te nemen. Met enig recht mag worden gezegd dat het Nederlands Kamerkoor die traditie aanvoert, en dat doet het op een prikkelende manier: elk jaar werkt het Nederlands Kamerkoor samen met een ander barokensemble van naam.
Dit seizoen is het de beurt aan Akademie für Alte Musik Berlin. Ook dit jaar komt Bach’s meesterwerk voor kerst weer tot klinken in een uitvoering die je niet mag missen, met een topcast onder aanvoering van chef-dirigent Peter Dijkstra.

Uitvoerenden: Nederlands Kamerkoor; Akademie für Alte Musik Berlin; Peter Dijkstra - chef-dirigent
Solisten: Hannah Morrison – sopraan; Maarten Engeltjes – countertenor; Topi Lehtipuu – tenor en
Matthias Winckhler – bas.

www.nederlandskamerkoor.nl
Zaterdag21 december13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.
Donderdag26 december15.00 uurKerstconcert door Theo Jellema op het Mullerorgel.
Zaterdag28 december13.00-16.00 uurOpen Kerk. De kerk is open voor bezichtiging.

2020

JANUARI

13.00-16.00 uurIn januari is de kerk op zaterdagen opengelsteld ter bezichtiging , mits er geen ander programma is,

FEBRUARI

13.00-16.00 uurIn februari is de kerk op zaterdagen opengelsteld ter bezichtiging , mits er geen ander programma is,

MAART

13.00-16.00 uurIn maart is de kerk op zaterdagen opengelsteld ter bezichtiging , mits er geen ander programma is,
Vrijdag13 maart20.15 uurVrijdag 13 maart 2020 - Waalse Kerk, aanvang 20.15 uur Concert Oude Muziek -
SEBASTIAN…… EN SEBASTIAN

Musici: Shunske Sato viool en muzikale leiding; Diego Ares klavecimbel
Na-aperij, inbreuk op auteursrecht, plagiaat: anno 2019 wordt met argusogen gekeken naar hergebruik van bestaand materiaal. Maar eeuwen geleden beschouwde men bewerkingen en citaten als slimme recycling, zelfs als eerbetoon. Ook bij Bach zijn volop sporen te vinden van deze praktijk. Shunske Sato en Diego Ares zetten een herwerkt trio, een getransformeerde sonate en een mysterieuze fuga naast arrangementen van eigen hand. Kers op de taart is de sonate BWV 1018: een van de lievelingswerken van Bachs eigen kroost.
Programma: Johann Sebastian Bach - Sonate in F BWV 1022; Sonate in f BWV 1018; Bewerking van BWV 1001 & Fuga in g BWV 1026; Sonate in G BWV 1019(a)
Shunske Sato is violist en sinds het seizoen 2018-2019 de artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is tevens concertmeester van Concerto Köln en treedt regelmatig op als leider van het Freiburger Barockorchester. Sato studeerde in New York, Parijs en München. Hij is hoofdvakdocent barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam.
Diego Ares is een de van boeiendste jonge klavecinisten van dit moment. Als hij achter het klavier plaatsneemt, krijgt hij het publiek in zijn ban. Hij neemt cd’s op voor het beroemde label Harmonia Mundi. Onlangs verscheen zijn opname van Bachs Goldberg-Variaties.
Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl en www.appassionata-leeuwarden.nl