Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

NOVEMBER

zaterdag11 november 13.00 -16.00 uurGrote Kerk Open Kerk.
De kerk is open ter bezichtiging.
zaterdag18 november20.15 uurConcert Leeuwarder Kamerkoor o.l.v. dirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel.
De titel van het concert is Vesperae in die Santo Stephani Protomartyris.

Deze vesper is speciaal voor dit concert samengesteld door onze dirigent, Adrián Rodríguez Van der Spoel. Uitgevoerd worden a capella werken van:
• Tomás Luis de Victoria (1548 - 1611);
• Giaovanni Matteo Asola (1524 - 1609);
• Jachet de Mantova (1483 - 1559).

Op verschillende momenten worden tussen de vocale werken instrumentale composities uitgevoerd en die de vesperonderdelen aaneen zullen schakelen.

Wisseling van dirigent
Het Leeuwarder Kamerkoor neemt na 15 jaar afscheid van haar artistiek leider en vaste dirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel. Adrián is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Leeuwarder Kamerkoor tot het in oude muziek gespecialiseerde koor dat het nu is.
Door zijn groeiende carrière als artistiek leider van Música Temprana en als uitvoerend musicus laat zijn agenda het helaas niet meer toe het artistiek leiderschap van het Leeuwarder Kamerkoor en het wekelijks van Amsterdam naar Leeuwarden reizen voor de repetities met elkaar te combineren. Dat heeft er toe geleid om te stoppen als dirigent bij ons koor. We vinden dat heel erg jammer en hebben begrip voor zijn beslissing.
Wij nemen met dankbaarheid voor zijn inzet op gepaste wijze afscheid van hem met een afscheidsconcert in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden met aansluitend een afscheidsbijeenkomst. Beide vinden plaats op zaterdagavond 18 november a.s.

www.leeuwarderkamerkoor.nl
woensdag22 november20.15 uurConcert Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel. Programma: Anoniem anno 1300

Het Nederlands Kamerkoor keert sinds lange tijd weer terug naar de Middeleeuwen. En dat kan uiteraard het beste met oudemuziekspecialist Paul Van Nevel. Hij verzamelde stukken uit de Engelse polyfonie van de veertiende eeuw.
Van geen enkel stuk op het programma is de componist bekend. In tegenstelling tot hun collega’s van het Europese vasteland, legden deze anonieme Engelse componisten geen nadruk op hun eigen identiteit. Toch spreken de composities van een grote veelzijdigheid en originaliteit. De Engelse componisten maakten gebruik van technieken die op het vasteland onbekend waren, en vermengden wereldse melodieën met Latijnse sacrale teksten. Het heeft een verrassende schoonheid als resultaat.

Polyfonie uit Engeland (1300-1400), alle werken zijn anoniem:
• Victime Paschali laudes Paassequentia à 3
• Stella maris illustrans omnia cantilena à 3
• Virgo salvavit hominem gymel à 2 & 3
• Sumer is icumen in / Pes : Sing cuccu canon à 4
• Exulta Syon / Exulta Syon filia / Exulta Syon filia iam noli flere / En ai je bien trouvé quadruple motet
• En Albion de fluus environen ballade à 3 voor Edward III
• Candens crescit lilium / Candens lilium columbina – dubbelmotet à 4
• Dou way Robin / Veni mater gracie motet à 2
• Nova ! Nova ! Ave fit ex Eva! – Carol voor Maria-Boodschap
• Twee misdelen: Kyrie Cuthberthe prece à 3 Sanctus à 3
• Mater ora filium sequentia à 3

www.nederlandskamerkoor.nl
Zaterdag25 november20.15 uurConcert Waalse Kerk - Les Esprits Animaux. Telemann-jaar 2017. ‘nieuwe’ Dresdense kwartetten Georg Philippe Telemann

Les Esprits Animaux ging tijdens het internationaal Van Wassenaer Concours 2016 met bijna alle prijzen aan de haal. Telemann is hun favoriete componist en dat komt goed uit in dit jubileumjaar. Het repertoire dat ze spelen is nieuw: in een aparte afdeling van de hofbibliotheek van Dresden, de zogenaamde 'Schrank II' met muziek uit de tijd toen Pisendel er kappelmeester was, worden kwartetten bewaard die pas vorig jaar officieel aan Telemann zijn toegeschreven.

Programma: Georg Philipp Telemann; Kwartet in G TWV 43:65; Kwartet in D (Mus.2-Q-21,3); Sonate 'Polonoise' in a TWV 42:a5; Kwartet in D (Mus.2-Q-21,6); Sonate in d TWV 43:d2; Concerto 'alla Polonese' in G TWV 43:G7.

Les Esprits Animaux ging tijdens het Internationaal Van Wassenaer Concours 2016 met bijna alle prijzen aan de haal. Zo won Les Esprits Animaux in 2016 niet alleen de vakjuryprijs, maar werd het ensemble ook door de persjury en de jongerenjury tot winnaar gekroond. Het concours is een springplank voor jong talent en vindt eens in de twee jaar plaats als onderdeel van het Festival Oude Muziek Utrecht.

Een uniek concertprogramma door een van de grootste oudemuziektalenten van vandaag!

Organisatie: Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata
Entree € 23,00 inclusief programma – CJP € 10,00
Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl; www.harmonie.nl;
Reserveren: info@appassionata-leeuwarden.nl; Informatie: www.appassionata.nl

DECEMBER

zaterdag9 december20.00 uurConcert door de Leeuwarder Bachvereniging.
Uitgevoerd worden twee werken van Benjamin Britten, de twintigste-eeuwse Engelse componist van vele fraaie koorwerken. Ook zingt het koor een aantal Carols, samen met het St.Vitus jeugdkoor, ook uit Leeuwarden.

Van ‘’A Boy was born’’ worden het thema en de variaties 3 en 4 gezongen. De omvangrijke compositie kent naast het thema een zestal variaties, waarvan het Bachkoor twee uitvoert. Daar wordt het muziekstuk ‘’Te Deum’’ aan toegevoegd. Samen met de bariton Hans de Wolf wordt de carol ‘’The three Kings’’ uitgevoerd, gecomponeerd door Peter Cornelius. Ook het levendige ‘’Wassail’’ klinkt, een toast op het leven, op muziek van Vaughan Williams.

Het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema. Het jeugdkoor voert ook afzonderlijk enkele werken uit, onder leiding van Hendrikje van den Berg. De totale directie is in handen van Geke Bruining. .

De kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang: 15 euro (in de kerk), voorverkoop 13 euro (bij de leden en via concerten@leeuwarderbachvereniging.nl).
www.leeuwarderbachvereniging.nl
dinsdag12 december19.00 uurRabobank Kerstconcert.
www.rabobank leeuwarden-noordwest-friesland.nl
zaterdag 16 december20.00 uurAdventconcert door het Stendenkoor - a Festival of Lessons and Carols
www.stendenkoor.nl
dinsdag26 decmeber15.00 uurOrgelconcert. Kersrtconcert. Theo Jellema bespeelt het Műllerorgel.
Organisatie: Stichting Orgelconcerten Grote Kerk.
www.orgelleeuw.nl

2018

JANUARI

28 januari tot 17 maartProject Under de Toer - Leeuwarden Kulturele Hoofdstad 2018.

Moeder van Europa met twee gezichten.
Het eerste verhaal in 2018 wordt verteld in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Op 28 januari 2018 gaat daar een spectaculaire voorstelling van start, geïnspireerd op de beroemdste bezoekster van deze kerk: Marie Louise, aarts moeder van bijna alle vorstenhuizen in Europa. Het script voor deze voorstelling wordt geschreven door Bouke Oldenhof, de regie is van Sjoeke Marije Wallendal, onder artistieke leiding van Jos Thie.

Moeder van Europa.
In Leeuwarden ligt de moeder van Europa begraven. Maria-Louise van Hessen-Kassel is voorouder van alle in Europa heersende vorstenhuizen, naast nog een groot aantal andere (koninklijke en adellijke) geslachten in Europa. Maar: er liggen twee schedels van haar in de grafkelder! Dit gegeven heeft alles te maken met de grootschalige grafschennis die er in 1795 gepleegd is na de machtsovername van de patriotten en de inval van de Fransen. Wapens en rouwborden van de Oranjes werden verbrand, grafmonumenten voor de eerste Friese stadhouder Willem-Lodewijk en zijn vrouw werden vernield, en uiteindelijk werden de dertig kisten met resten van Nassau’s opengebroken.

Spectaculaire rondleiding.
Het verhaal over de moeder van Europa wordt verteld in de Grote Kerk in de vorm van een spectaculaire rondleiding, waarbij het publiek wordt verdeeld in elf groepen met elk een eigen begeleider die hen meeneemt naar één van de elf ingangen in de kerk. Het is dus geen reguliere voorstelling waar je als bezoeker zit en kijkt, maar het wordt een beleving. Het is overal om je heen. Het sleept je mee en overrompelt je waarbij alle zintuigen worden aangesproken. En dit is een belevenis, waarbij het publiek niet alleen toeschouwer is, maar ook deelnemer. De elf groepen kunnen invloed uitoefenen op het verloop van het verhaal.

Twee gezichten.
Het verhaal over de grafschennis en de twee schedels die nu begraven liggen, zijn de ingrediënten voor een theaterevenement over woede en politiek.

Zo stellen de makers (Bouke Oldenhof – tekst, Sjoeke Marije Wallendal – regie) aan haar publiek de actuele vraag: hoe willen we geregeerd worden in het Europa van de 21 eeuw?
Een team van topontwerpers en -spelers uit heel Europa werkt aan deze belevenis mee, zoals Mirjam Grote Gansey – vormgeving en Arjen Klerkx – projectie.

Meer informatie:www.underdetoer.nl

FEBRUARI

MAART

Woensdag14 maart20.15 uurConcert Waalse Kerk - Li due Orfei di Firenze: de nieuwe muziek van Caccini en Peri. Marc Mauillon – bariton en Angélique Mauillon – harp.

Collega's en concurrenten: de zangers en componisten Giulio Caccini en Jacopo Peri staan samen aan de wieg van een radicaal nieuwe muziekstijl. Directe dramatische expressie komt bij hen op de eerste plaats. In het Firenze van het einde van de zestiende eeuw luiden ze daarmee het begin in van wat we vandaag de barok noemen.
De Franse bariton Marc Mauillon is een ster in de barokke operawereld, maar hier brengt hij, samen met zijn zu Angélique op harp, met intieme interpretaties van de Florijnse muziek die rechtstreeks de weg bereidt voor Monteverdi.

Programma:
Giulio Caccini - Dolcissimon sospiro / Amarilli mia bella / Mentre che fra doglie e pene / Movetevi a pietà / A quei sospiri ardenti / Vedrò il mio sol / Non ha'l ciel; Luzzasco Luzzaschi - Toccata / Canzona
Jacopo Peri - Tu dormi / Tra le donne / Tutto il di piango; Niccolo Piccinini - Aria di sarabanda.

Organisatie: Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata

Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl; www.harmonie.nl; Reserveren: info@appassionata-leeuwarden.nl; Informatie: www.appassionata.nl
woensdag28 maart19.00 uurConcert. de Johannes Passion door het Stendenkoor.
www.stendenkoor.nl

APRIL

donderdag19 april20.15 uurConcert Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra
Programma: Miserere
www.nederlandskamerkoor.nl

MEI

woensdag16 mei20.15 uurConcert Waalse Kerk - Monsieur de Sainte-Colombe: violes esgales. Ricercar Consort met Philippe Pierlot (gamba).

Er zijn weinig details bekend over het leven van Monsieur de Sainte-Colombe - zelfs zijn voornaam
(Jean) kennen we pas recent. Maar zijn composities voor twee 'violoes esgales', twee gamba's van
gelijke grootte dus, zijn fenomenaal. Philippe Pierlot brengt een eerbetoon aan de Franse
grootmeester van de gamba, waarbij naast fragmenten van Chambonnières en zelden uitgevoerde
gambamuziek van Louis Couperin ook muziek klinkt van Sainte-Colombes leerling Marin Marais.

Programma:
Jacques Champion de Chambonnières - Pavane L'Entretien des Dieux.
Monsieur de Sainte-Colombe - Concert Le Tombeau ; Concert Caligie ; Concert Le Rapporté
Louis Couperin - Suite à 2 violes
Marin Marais - Tombeau de Méliton

Organisatie Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata

Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl; www.harmonie.nl; Reserveren: info@appassionata-leeuwarden.nl; Informatie: www.appassionata.nl
donderdag17 mei20.15 uurConcert Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra met Maarten Engeltjes en Lavinia Meijer
Programma: Maarten Engeltjes en Lavinia Meijer
www.nederlandskamerkoor.nl