Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

SEPTEMBER

zaterdag23 septemberVandaag geen Open Kerk i.v.m. cd- opnames.
zaterdag30 september15.00 uurBestuurswissel Studentenvereniging Io Vivat Nostrorum Sanitas.
Besloten bijeenkomst.

OKTOBER

zondag1 oktober 19.00 uurCantatedienst - Cantate ‘Schau nach Sodom nicht zurücke’ TWV 1:1243 - Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Telemanns Cantate 'Schau nach Sodom nicht zurücke' is tekstueel gebaseerd op een gedeelte uit de Galatenbrief waarin de christen wordt opgeroepen in zijn leven juist te handelen en wat verkeerd is te mijden.
Zoals vaak bij Telemann bestaat het werk uit een aria, gevolgd door een recitatief, met weer een aria tot besluit.
De barokke tekstdichter beweegt zich soepel van het ene bijbelgedeelte naar het andere (Sodom vinden we niet in de Galatenbrief). Zo ontstaat een rijke beeldentaal, waardoor de componist op zijn beurt verschillende emoties kan verklanken. Zangstem en hobo musiceren daarbij soms in eenklank, soms in dialoog.

Aan deze dienst werken mee: Netty Otter – mezzo sopraan; Vladimir Slyarenko – hobo; Theo Jellema – continuo en Müller orgel en Ds. Heleen Maat - voorganger
maandag2 oktober15.00 uurBenoeming Stadsorganist.

Feestelijke bijeenkomst waar de Leeuwarder organist Theo Jellema door wethouder cultuur Sjoerd Feitsma worden benoemd tot stadsorganist van Leeuwarden. Met deze benoeming wordt een oude traditie in ere hersteld.

Na de benoeming presenteert Aed Levwerd het jeugdboek ‘Het bedorgeltje van Jakob Balck’. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de kinderburgemeester van Leeuwarden, Charlize Hindriks. Het boek is geschreven door Harm de Jonge, met illustraties van Fiel van der Veen. Uitgever is Hoogland & Van Klaveren.
www.aedlevwerd.nl

donderdag5 oktober20.15 uurConcert Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra
Programma: Vespers van Rachmaninov
www.nederlandskamerkoor.nl
zondag8 oktober17.00 uurChoral Evensong door de Schola Liturgica onder leiding van Geke Bruining-Visser, het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema.

In de choral evensong van vandaag komen oude versicles, de vaste gezongen gebeden, aan bod. Na vier keer de moderne gebeden van Richard Shephard gezongen te hebben is het nu tijd voor de 17e eeuwse componist Richard Ayleward. Het klankbeeld van de gebeden uit die tijd is totaal anders dan we de afgelopen maanden hoorden, nu met muziek die barokke versieringen en lange melodielijnen met al veel plotselinge harmoniewendingen combineert. De Cantica zijn van de hand van de in 1996 overleden componist Bernard Rose. Zijn muziek is typisch Engels: altijd vloeiend, met mooie melodieen en voor zangers heerlijk ter zingen zonder voorspelbaar of simpel te zijn.
Daarnaast zingen we het spannende ‘Set me as a seal’ van William Walton (1902-1983), een altijd weer ontroerende zetting van de bekende verzen uit Hooglied over de liefde.
Als anthem zal het ‘Fear not o land’ van Edward Elgar gezongen worden. De tekst is als dankgebed voor de oogst door veel componisten speciaal getoonzet voor harvest festivals. Elgar maakt er een feestelijk muziekstuk van, met intieme momenten en uitbundige lofprijzing.

Iedereen is weer van harte welkom om deze Evensong met ons mee te vieren.
www.zingeninengeland.nl
zaterdag14 oktober10.00 uurMemorès - Uitvaartbeurs georganiseert door NDC.
www.memores.nl
donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag5 - 29 oktober11.00-17.00 uurLokatie Waalse Kerk: Fryslân Photo Festival
donderdags, vrijdag, zaterdag en zondag (op de zondagen vanaf 13.30 uur).
www.fryslanphoto.com

NOVEMBER

zaterdag4 november 10.00 uurABC+ Markt. Op deze markt worden vele boeken, lp’s en cd’s verkocht. Ook is er antiek en curiosa.
Er zijn ook standhouders met uiteenlopend aanbod zoals kleding, antiek, curiosa en hebbedingetjes.
zaterdag18 november20.30 uurConcert door het Leeuwarder Kamerkoor.
Afscheidsconcert van Adrián Rodriguez van der Spoel.
www.leeuwarderkamerkoor.nl
woensdag22 november20.15 uurConcert Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel
Programma: Anoniem anno 1300
www.nederlandskamerkoor.nl
Zaterdag25 november20.15 uurConcert Waalse Kerk - Les Esprits Animaux. Telemann-jaar 2017. ‘nieuwe’ Dresdense kwartetten Georg Philippe Telemann

Les Esprits Animaux ging tijdens het internationaal Van Wassenaer Concours 2016 met bijna alle prijzen aan de haal. Telemann is hun favoriete componist en dat komt goed uit in dit jubileumjaar. Het repertoire dat ze spelen is nieuw: in een aparte afdeling van de hofbibliotheek van Dresden, de zogenaamde 'Schrank II' met muziek uit de tijd toen Pisendel er kappelmeester was, worden kwartetten bewaard die pas vorig jaar officieel aan Telemann zijn toegeschreven.

Programma: Georg Philipp Telemann; Kwartet in G TWV 43:65; Kwartet in D (Mus.2-Q-21,3); Sonate 'Polonoise' in a TWV 42:a5; Kwartet in D (Mus.2-Q-21,6); Sonate in d TWV 43:d2; Concerto 'alla Polonese' in G TWV 43:G7.

Organisatie: Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata

Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl; www.harmonie.nl; Reserveren: info@appassionata-leeuwarden.nl; Informatie: www.appassionata.nl

DECEMBER

zaterdag9 december20.00 uurConcert Leeuwarder Bachvereniging. Adventconcert.
www.leeuwarderbachvereniging.nl
dinsdag12 december19.00 uurRabobank Kerstconcert.
www.rabobank leeuwarden-noordwest-friesland.nl
zaterdag 16 decemberAdventconcert door het Stendenkoor.
www.stendenkoor.nl
dinsdag26 decmeber15.00 uurOrgelconcert. Kersrtconcert. Theo Jellema bespeelt het Műllerorgel.
Organisatie: Stichting Orgelconcerten Grote Kerk.
www.orgelleeuw.nl

2018

JANUARI

28 januari tot 17 maartProject Under de Toer - Leeuwarden Kulturele Hoofdstad 2018.

Moeder van Europa met twee gezichten.
Het eerste verhaal in 2018 wordt verteld in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Op 28 januari 2018 gaat daar een spectaculaire voorstelling van start, geïnspireerd op de beroemdste bezoekster van deze kerk: Marie Louise, aarts moeder van bijna alle vorstenhuizen in Europa. Het script voor deze voorstelling wordt geschreven door Bouke Oldenhof, de regie is van Sjoeke Marije Wallendal, onder artistieke leiding van Jos Thie.

Moeder van Europa.
In Leeuwarden ligt de moeder van Europa begraven. Maria-Louise van Hessen-Kassel is voorouder van alle in Europa heersende vorstenhuizen, naast nog een groot aantal andere (koninklijke en adellijke) geslachten in Europa. Maar: er liggen twee schedels van haar in de grafkelder! Dit gegeven heeft alles te maken met de grootschalige grafschennis die er in 1795 gepleegd is na de machtsovername van de patriotten en de inval van de Fransen. Wapens en rouwborden van de Oranjes werden verbrand, grafmonumenten voor de eerste Friese stadhouder Willem-Lodewijk en zijn vrouw werden vernield, en uiteindelijk werden de dertig kisten met resten van Nassau’s opengebroken.

Spectaculaire rondleiding.
Het verhaal over de moeder van Europa wordt verteld in de Grote Kerk in de vorm van een spectaculaire rondleiding, waarbij het publiek wordt verdeeld in elf groepen met elk een eigen begeleider die hen meeneemt naar één van de elf ingangen in de kerk. Het is dus geen reguliere voorstelling waar je als bezoeker zit en kijkt, maar het wordt een beleving. Het is overal om je heen. Het sleept je mee en overrompelt je waarbij alle zintuigen worden aangesproken. En dit is een belevenis, waarbij het publiek niet alleen toeschouwer is, maar ook deelnemer. De elf groepen kunnen invloed uitoefenen op het verloop van het verhaal.

Twee gezichten.
Het verhaal over de grafschennis en de twee schedels die nu begraven liggen, zijn de ingrediënten voor een theaterevenement over woede en politiek.

Zo stellen de makers (Bouke Oldenhof – tekst, Sjoeke Marije Wallendal – regie) aan haar publiek de actuele vraag: hoe willen we geregeerd worden in het Europa van de 21 eeuw?
Een team van topontwerpers en -spelers uit heel Europa werkt aan deze belevenis mee, zoals Mirjam Grote Gansey – vormgeving en Arjen Klerkx – projectie.

Meer informatie:www.underdetoer.nl

FEBRUARI

MAART

Woensdag14 maart20.15 uurConcert Waalse Kerk - Li due Orfei di Firenze: de nieuwe muziek van Caccini en Peri. Marc Mauillon – bariton en Angélique Mauillon – harp.

Collega's en concurrenten: de zangers en componisten Giulio Caccini en Jacopo Peri staan samen aan de wieg van een radicaal nieuwe muziekstijl. Directe dramatische expressie komt bij hen op de eerste plaats. In het Firenze van het einde van de zestiende eeuw luiden ze daarmee het begin in van wat we vandaag de barok noemen.
De Franse bariton Marc Mauillon is een ster in de barokke operawereld, maar hier brengt hij, samen met zijn zu Angélique op harp, met intieme interpretaties van de Florijnse muziek die rechtstreeks de weg bereidt voor Monteverdi.

Programma:
Giulio Caccini - Dolcissimon sospiro / Amarilli mia bella / Mentre che fra doglie e pene / Movetevi a pietà / A quei sospiri ardenti / Vedrò il mio sol / Non ha'l ciel; Luzzasco Luzzaschi - Toccata / Canzona
Jacopo Peri - Tu dormi / Tra le donne / Tutto il di piango; Niccolo Piccinini - Aria di sarabanda.

Organisatie: Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata

Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl; www.harmonie.nl; Reserveren: info@appassionata-leeuwarden.nl; Informatie: www.appassionata.nl
woensdag28 maart19.00 uurConcert. de Johannes Passion door het Stendenkoor.
www.stendenkoor.nl

APRIL

MEI

Woensdag16 mei20.15 uurConcert Waalse Kerk - Monsieur de Sainte-Colombe: violes esgales. Ricercar Consort met Philippe Pierlot (gamba).

Er zijn weinig details bekend over het leven van Monsieur de Sainte-Colombe - zelfs zijn voornaam
(Jean) kennen we pas recent. Maar zijn composities voor twee 'violoes esgales', twee gamba's van
gelijke grootte dus, zijn fenomenaal. Philippe Pierlot brengt een eerbetoon aan de Franse
grootmeester van de gamba, waarbij naast fragmenten van Chambonnières en zelden uitgevoerde
gambamuziek van Louis Couperin ook muziek klinkt van Sainte-Colombes leerling Marin Marais.

Programma:
Jacques Champion de Chambonnières - Pavane L'Entretien des Dieux.
Monsieur de Sainte-Colombe - Concert Le Tombeau ; Concert Caligie ; Concert Le Rapporté
Louis Couperin - Suite à 2 violes
Marin Marais - Tombeau de Méliton

Organisatie Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata

Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl; www.harmonie.nl; Reserveren: info@appassionata-leeuwarden.nl; Informatie: www.appassionata.nl