Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

NOVEMBER

DECEMBER

Zondag 6 december19.00 uurCantatedienst. Op deze tweede adventszondag, wordt via livestreaming de cantate “Nun komm, der Heiden Heiland”, BWV 61 van J.S. Bach uitgevoerd.

De cantate is letterlijk en figuurlijk een ouverture voor het nieuwe kerkelijk jaar. Luthers adventskoraal bij uitstek klinkt, samen met teksten van de prominente Hamburgse predikant Erdmann Neumeister, in poëtische aria’s, beeldende recitatieven en majesteitelijke koren. Zo baant Johann Sebastian Bach de Koning een muzikale weg in de wereld, in de kerk en in de harten van de gelovigen.

De cantate wordt uitgevoerd door het Agricola Consort onder leiding van Jaap de Kok. Al eerder liet deze groep haar muzikale kwaliteiten horen in de cantatediensten. Johanna Bart (sopraan) en Tan van der Wolde (tenor) zijn de solisten bij de uitvoering van deze cantate. De groep zangers en musici is dermate groot dat het niet mogelijk is de dienst live bij te wonen. Wel kunt u genieten van de dienst via streaming.

De dienst wordt geleid door ds. T.G. van der Linden uit Harlingen. Het continuo en Müllerorgel wordt bespeeld door Gerwin Hoekstra, organist van de Grote of Jacobijnerkerk.
Vanaf 19.00 uur kunt u meekijken en luisteren via www.jacobijner.nl of YouTube kanaal http//tiny.cc//jacobijner
Zondag 13 december17.00 uurAdvent Carol Service. Het is inmiddels al traditie, dat in december op de tweede zondag niet een Choral Evensong gevierd wordt, maar een Advent Carol service.

Rond adventslezingen klinkt muziek uit de Anglicaanse traditie, passend bij de ingetogen verwachtingsvolle tijd voor kerst. Ditmaal is er gekozen voor muziek van componisten, die minder bekend zijn, maar prachtige carols hebben gecomponeerd.

Zo horen we o.a. het volkslied ‘The Lord at first did Adam make’ in een oude zetting in een modaal harmonisch klankidioom, typerend voor de oude volksmuziek in Engeland. Een vrolijk en opzwepend werk van Richard Shephard, ‘song of Mary’, laat Maria in een refrein telkens weer het Magnificat aanheffen. En Van Brian Kelly klinkt een onbekend werk, het ‘Rejoice the Lord is King’ voor zondag Gaudete, de derde zondag van Advent. Kelly staat bekend om zijn moderne klankkleur, met harmoniegebruik dat vrij speelt in allerlei kleuren, en een lekker pittige orgelpartij die het koor heerlijk aanvuurt. Naast de verschillende carols zijn er bekende en minder bekende adventsliederen.

Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Theo Jellema bespeelt het orgel. De viering begint om 17.00 uur. Helaas mogen we geen bezoekers verwelkomen, en is deze viering alleen online te volgen via www.choralevensong.nl

2021

JANUARI

FEBRUARI

MAART

Vrijdag5 maart20.15 uurConcert Apollo Ensemble - ‘Haydn en Mozart in de Passietijd’

Haydn schreef zijn 26ste symfonie Lamentatione voor De Goede Week. De 25ste symfonie van Mozart is zeer emotioneel in een mineur toonsoort met een ongebruikelijke bezetting van 4 hoorns.
Haydn schreef ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’. 7 muzikale overdenkingen met meditatieve stiltes ertussen. Er branden 7 grote kaarsen waarvan er na elk deel één uit gaat….
Het concert eindigt met ‘Vader, in uw handen beveel ik mijn geest’ geheel verstild in duisternis.

Joseph Haydn – symfonie 26 ‘Lamentatione’
Wolfgang Amadeus Mozart – symfonie 25
Joseph Haydn – ‘die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’

In de Passietijd een concert met een bijzondere bezetting van strijkers, 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 fagotten, 4 hoorns en klavecimbel.

Entree € 25,00 inclusief consumptie. Kaartverkoop: www.harmonie.nl , www.appasionata-leeuwarden.nl

APRIL

Vrijdag16 april20.15 uurConcert Holland Barroque - ‘Bachs Königing’

Holland Baroque met orgelwerken voor barokorkest
Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest. Zo rijk als de klank van het organo pleno klonk op Bachs Silbermann-orgels, zo brengen nu hobo’s, ronkende strijkers, fagotten en een volle continuo-groep een ode aan de koningin der instrumenten: het orgel.
Bachs orgelwerken voor barokorkest (ca. 20 musici): een barokke weelde.
Repertoire: Bach o.a. BWV 526, 529, 552, 582, 596, 602 in zettingen van J. en T. Steenbrink
Entree € 22,50; Kaartverkoop: www.harmonie.nl www.appassionata-leeuwarden.nl