Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

MEI

Zaterdag18 mei13.00 uurOpen Kerk. Grote Kerk is open ter bezichtiging.
Zaterdag18 mei16.00 uurWaalse Kerk, Concert door Stadsorganist Theo Jellema i.s.m.Fiona van der Marel-fluit; Francisco Dehaza-viool en Suzanne van Duuren-cello. Gratis entree
Donderdag23 mei 20.15 uurWaalse Kerk, Concert - La Galanía - Raquel Andueza, De Spaanse Gouden Eeuw
Musici: Raquel Andueza – sopraan; Jesús Fernández Baena – theorbe; Manuael Vilas – harp./

La Galanía is in 2010 opgericht door Raquel Andueza en Jesús Fernández Baena, focust op barokmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw en werkt samen met topmusici uit binnen en buitenland. La Galanía werkt met een eigen cd-label en produceerde opnames met werk van onder anderen Cesti, Merula en Cavalli.
Programma: Sebastián Durón - Gaspar Sanz – Anoniem; Carlos Subias - Antonio Martín i Coll.
Organisatie Oude Muziek Utrecht i.s.m. Stichting Appassionata.

Entree: € 24,00 - Vriend Oude Muziek € 20,00 - CJP / student € 10,00. Kaartverkoop:www.oudemuziek.nl en www.harmonie.nl; 's avonds in de kerk
Reserveren: www.appassionata-leeuwarden.nl
Zaterdag25 mei13.00 uurOpen Kerk. Grote Kerk is open ter bezichtiging.
Zaterdag25 mei16.00 uurOrgelconcert door Theo Jellema m.m.v. VLAM- saxofoonkwartet.

JUNI

Grote Kerk - Open Kerk. De kerk is in juni op dinsdag t/m zaterdag van 11.00-16.00 uur open ter bezichtiging.
Eventuele wijzigingen als gevolg van verhuur of uitvaarten worden hier in de agenda vermeld en op de facebookpagina www.facebook.com/grotekerkleeuwarden
Zaterdag1 juni16.00 uurOrgelconcert door Theo Jelllema en Vincent Hensen (beiaard).
Zondag 2 juni19.00 uurCantatedienst. Cantate ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ Johann Pachelbel (1653-1706)

Op deze zondag voor pinksteren wordt een extra feestelijke cantate uitgevoerd.
Het is een compositie van Johann Pachelbel, een Thüringse barokcomponist die, onder meer bij de familie Bach, in zijn tijd in hoog aanzien stond. Pachelbels muzikale taal is heel natuurlijk, en veel van zijn stukken raken onmiddellijk het hart van de luisteraar. De fraaie cantate 'Was Gott tut das ist wohlgetan' wordt uitgevoerd door een Groninger studentenkoor en een strijkersensemble met orgel en klavecimbel. Pachelbel volgt de zes strofen van het koraal op de voet en geeft ze stuk voor stuk een ander muzikaal gezicht.

Aan de dienst werken mee: Agricola Consort : Guilherme Bispo Jerónimo & Eline de Vries – viool; Ruth Bosboom & Andreia Martins Florindo – altviool; Gaile Šamborskytė – cello; Jos Maters – klavecimbel; Johan Smit – kistorgel; Jaap de Kok – dirigent; Theo Jellema – Müller orgel en Ds. Hans van Dalen – voorganger.
Zondag9 juni 17.00 uurChoral Evensong

Op het hoogfeest van Pinksteren zingt Schola Liturgica Leeuwarden een feestelijke Evensong in de Grote Kerk Leeuwarden.

George Dyson (1883- 1964) schreef veel kerkmuziek, speciaal voor de kathedrale traditie van Engeland. Zijn muziek past zich aan aan de tijd van het jaar, en kan zeer ingetogen of juist uitbundig feestelijk zijn. De canticles Magnificat en Nunc Dimittis in D pakken uit in grootse crescendo’s en heftige harmoniewisselingen. Het intieme van het Nunc is indrukwekkend in zijn eenvoud, waar met een paar kleine bewegingen een zeer intense gewijde sfeer opgeroepen wordt.

Van Geke Bruining-Visser (1966) is de introit ‘Factus est repente’ , een a capella stuk voor vrouwenkoor, gebaseerd op de gregoriaanse antifoon voor Pinksteren. De stemmen buitelen over elkaar heen, elkaar afwisselend met stukjes Gregoriaans en vrije melodieen. De zelfstandigheid van alle stemmen geeft een moderne samenklank, terwijl het tegelijkertijd ook doet denken aan een renaissance manier van polyfonie.

De onberijmde psalm van deze viering is 67, op een prachtige modale chant van Edward Bairtsow (1874- 1946). Organist Theo Jellema improviseert op de berijmde psalm 33.
Vrijdag21 juni20.00 uurWaalse Kerk, Een midzomerconcert - ‘Femmes Fatales’ door Apollo Ensemble

De Franse André Campra publiceerde in 1708 de cantate ‘Les Femmes’, waarin hij het leed beschrijft dat door de liefde veroorzaakt wordt. Dat is in zijn ogen uiteraard de schuld van de vrouw en in zijn cantate somt hij allerlei nare karaktertrekken op. Een jaloerse vrouw wordt al boos als je naar iemand lacht, door een preutse vrouw word je teleurgesteld, een slimme vrouw tiranniseert de omgeving. Kortom, hou je verre van de liefde en ga je heil liever in de natuur zoeken.
In 1715 komt daar een Nederlands antwoord op in de vorm van een tegencantate: ‘L’apologie des Femmes’ geschreven door Quirinus van Blankenburg. ‘De jaloerse vrouw heeft een teder hart, de preutse handelt met wilskracht. En de geleerde, zij heeft een sterke geest …..’ Op muzikale en humoristische wijze wordt hier zomaar een discussie over liefde uitgevochten.

Uitvoerenden: Michiel Meijer (bas); Apollo Ensemble: David Rabinovich , viool; Lilia Slavny, viool; Cassandra Luckhardt, viola da gamba en Marion Boshuizen, klavecimbel

Kaartverkoop: www.festivalviamusica.nl en www.appassionata-leeuwarden.nl
Zaterdag22 juni16.00 uurOrgelconcert door Theo Jelllema en Vincent Hensen (beiaard).
Zaterdag29 juniConcert NHL Stendenkoor - CityProms

JULI

Grote Kerk - Open Kerk. De kerk is in juli op dinsdag t/m zaterdag van 11.00-16.00 uur open ter bezichtiging.
Eventuele wijzigingen als gevolg van verhuur of uitvaarten worden hier in de agenda vermeld en op de facebookpagina www.facebook.com/grotekerkleeuwarden
Zaterdag6 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Christiaan de Vries
Vrijdag12 juli12.30 uurPauzeconcert - Orgelconcert door Peter van der Zwaag
Zaterdag13 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Theo Jellema
Zaterdag20 juli16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Gerwin Hoekstra
Vrijdag 26 juli12.30 uurPauzeconcert - Orgelconcert door Jochem Schuurman
Zaterdag27 juli22.00 uurZomerserie - Bachnachtconcert ddor Theo Jellema

AUGUSTUS

Grote Kerk - Open Kerk. De kerk is in augustus op dinsdag t/m zaterdag van 11.00-16.00 uur open ter bezichtiging.
Eventuele wijzigingen als gevolg van verhuur of uitvaarten worden hier in de agenda vermeld en op de facebookpagina www.facebook.com/grotekerkleeuwarden
Zaterdag3 augustus16.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Jisung Kim (Korea)
Woensdag7 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcertdoor Kirstin Gramlich
Vrijdag9 augustus12.30 uurPauzeconcert - Orgelconcert door Theo Jellema
Woensdag14 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcertdoor Hiriko Inoue (Rusland)
Woensdag21 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Leonore Lub
Vrijdag23 augustus12.30 uurPauzeconcert - Orgelconcert door Mannes Hofsink
Woensdag28 augustus20.00 uurZomerserie - Orgelconcert door Theo Jellema (verzoekprogramma)

SEPTEMBER

Grote Kerk - Open Kerk. De kerk is van 1 tot 15 september op dinsdag t/m zaterdag van 11.00-16.00 uur open ter bezichtiging.
Eventuele wijzigingen als gevolg van verhuur of uitvaarten worden hier in de agenda vermeld en op de facebookpagina www.facebook.com/grotekerkleeuwarden
Woensdag25 september15.00 uurBestuurswissel Io Vivat Nostrorum Sanitas ( Besloten)

OKTOBER

Donderdag 3 oktober Concert Nederlands Kamerkoor
Vrijdag 4 oktober Landelijks griffiersdag (besloten)
Zaterdag12 oktoberNDC Uitvaartbeurs

NOVEMBER

Zaterdag23 november20.15 uurConcert door ERIK BOSGRAAF & ENSEMBLE CORDEVENTO - ‘de blofluit en de opera’ muziek van Händel en Scarlatti.

Erik Bosgraaf, terug van een tournee naar o.a. Singapore en Taiwan, heeft bijzondere en meeslepende arrangementen gemaakt van melodieën uit de opera’s Alcina en Atalanta van Georg Friedrich Händel en muziek van Domenico Scarlatti.

Met zijn ensemble Cordevento neemt hij u mee. U waant zich in achttiende eeuwse ‘taverns’ zoals the Crown and Anchor Tavern aan The Strand en de beroemde theaters in Londen.

Erik Bosgraaf (afkomstig uit Friesland) is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media.
Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD ‘La Monarcha’ op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics).
Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble concerteerde in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.

Organisatie: Stichting Appassionata – www.appassionata-leeuwarden.nl
Kaartverkoop:www.harmonie.nl en ‘s avonds in de kerk

DECEMBER

Zaterdag14 decemberAdventconcert NHL Stendenkoor
Dinsdag17 december19.30 uurKerstsamenzang Grote Kerk i.s.m. Friesch Dagblad
Donderdag26 december15.00 uurKerstconcert door Theo Jellema op het Mullerorgel.

2020

JANUARI

FEBRUARI

MAART

Vrijdag13 maart20.15 uurVrijdag 13 maart 2020 - Waalse Kerk, aanvang 20.15 uur Concert Oude Muziek -
SEBASTIAN…… EN SEBASTIAN

Musici: Shunske Sato viool en muzikale leiding; Diego Ares klavecimbel
Na-aperij, inbreuk op auteursrecht, plagiaat: anno 2019 wordt met argusogen gekeken naar hergebruik van bestaand materiaal. Maar eeuwen geleden beschouwde men bewerkingen en citaten als slimme recycling, zelfs als eerbetoon. Ook bij Bach zijn volop sporen te vinden van deze praktijk. Shunske Sato en Diego Ares zetten een herwerkt trio, een getransformeerde sonate en een mysterieuze fuga naast arrangementen van eigen hand. Kers op de taart is de sonate BWV 1018: een van de lievelingswerken van Bachs eigen kroost.
Programma: Johann Sebastian Bach - Sonate in F BWV 1022; Sonate in f BWV 1018; Bewerking van BWV 1001 & Fuga in g BWV 1026; Sonate in G BWV 1019(a)
Shunske Sato is violist en sinds het seizoen 2018-2019 de artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is tevens concertmeester van Concerto Köln en treedt regelmatig op als leider van het Freiburger Barockorchester. Sato studeerde in New York, Parijs en München. Hij is hoofdvakdocent barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam.
Diego Ares is een de van boeiendste jonge klavecinisten van dit moment. Als hij achter het klavier plaatsneemt, krijgt hij het publiek in zijn ban. Hij neemt cd’s op voor het beroemde label Harmonia Mundi. Onlangs verscheen zijn opname van Bachs Goldberg-Variaties.
Kaartverkoop: www.oudemuziek.nl en www.appassionata-leeuwarden.nl