Agenda

dagdatum tijdactiviteit   

SEPTEMBER

OKTOBER

Zondag4 oktober19.00 uurCantatedienst - ‘Bringet dem Herrn Ehre seines Namens’ BWV 148 van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

De tekst is gebaseerd op Lukas 14: 1-11: de passage waar Jezus op de Sabbat een man geneest. De cantate gaat vooral over het dispuut met Joodse Schriftgeleerden over de vraag of men op de sabbat goede werken mag verrichten, en loopt uit op een lofzang op de zondagsheiliging. Mooie uitgebreide feestelijke instrumentale bezetting.
Het eerste deel is een lofprijzing, waarbij het hele orkest stevig inzet, met een stralende trompet daarbovenuit. De fugatische inzetten van de koorstemmen worden nog eens aangevuld met inzetten van de trompet, alsof het een extra zangpartij is. De eerste aria zit vol versieringen en vraagt virtuositeit van tenor en viool, terwijl de contrabas sierlijk ondersteunt. De cantate eindigt met een statig koraal.
Aan de dienst werken mee: Cantatecollectief ‘Ewiges Feuer’ onder leiding van Geke Bruining-Visser; Marijke Beute - mezzosopraan; Jeroen Helder - tenor; Gerwin Hoekstra - Müllerorgel en Ds. Yvonne Hiemstra - voorganger

U bent van harte welkom! Bij de uitgang wordt van u een bijdrage gevraagd voor de bestrijding van de kosten.
Aanmelding is verplicht vanwege de coronamaatregelen. Wilt u uw naam, adres en telefoonnummer melden via cant.jacobijner@gmail.com óf, indien gewenst, telefonisch op nummer: 06 23384293 uitsluitend op donderdag 1 oktober en vrijdag 2 oktober tussen 18.00 uur en 19.00 uur.
Dinsdag20 oktoberNDC Trendship.
www.trendship.nl
Zaterdag24 oktoberVintage Kilo Sale
www.thevintagerebel.com
Vrijdag30 oktober 20.15 uurConcert BRISK Recorder Quartet Amsterdam en organist Laurens de Man ‘Four in one’.

Iedereen kent Vader Jakob. Door de melodie na elkaar in te zetten klinkt een vierstemmig geheel. En wat past meer bij BRISK dan ‘vier in één’? Canonisch schrijven dateert al uit de middeleeuwen en de renaissance: De Caccia, met stemmen die elkaar najagen, Engelse Catches en Rounds, en het ingenieuze contrapunt met imiterende stemmen van de Vlaams Bourgondische componisten. Het komt allemaal voorbij: Een fuga’s van Dufay en Obrecht, en stukken van Purcell en Palestrina waarin canons zijn verwerkt. Venetiaanse meesters zoals Buus en Gabrieli schreven ricercares en canzona’s waarin het ook weer draait om elkaar imiterende stemmen. Dat alles is de opmaat voor de fuga’s van Bach, ondermeer uit de Kunst der Fuge.

Laurens de Man speelt werken van o.a. Schumann, Byrd en Bach. BRISK én Laurens de Man spelen samen werken van Bach en ‘Canon’ / 4 blokfluiten + orgel van Cipriano de Rore (1515/6-1565).

Entree € 22,50. Kaartverkoop: www.harmonie.nl, www.appassionata-leeuwarden.nl

NOVEMBER

Vrijdag27 november20.15 uurConcert Barokensemble Eik en Linde - ‘Bach Meesterlijk Veelzijdig!’

Centraal in dit concert met muziek van de Grote Meester staat het fantastische vijfde Brandenburgse concert waarin Mario Sarrechia, klavecimbel, Franc Polman, viool en Roel Stern, fluit soleren. Merel van Schie, alt, zingt drie aria’s uit verschillende cantates (BWV 54, 115 en 125) met prominente rollen voor hoboïste Marjolein Koning en fluitist Roel Stern. Het programma wordt gecompleteerd met een sinfonia uit cantate 21, het concert voor viool, hobo en strijkers en een deel uit de Kunst der Fuge.

Entree € 25,00 - inclusief consumptie . Kaartverkoop: www.harmonie.nl info@appassionata-leeuwarden.nl;

DECEMBER

Vrijdag4 december19.00 uurConcert Apollo Ensemble & 4 solisten - ‘Weihnachtsoratorium’ compleet Johann Sebastian Bach

Kerst in volle glorie, dat is het Weihnachtsoratorium. Zes cantates volgen het verhaal van de geboorte van Jezus tot en met de drie koningen. De transparante bezetting met vier zangers en de feestelijke bezetting met trompetten, pauken en hoorns maken dit werk tot een vreugdevolle en toch intieme belevenis.

Titia van Heyst – sopraan; Franske van der Wiel – alt; Falco van Loon – tenor; Michiel Meijer - bas
Apollo Ensemble met 19 musici
Artistieke leiding: David Rabinovich

Het Apollo Ensemble staat bekend om zijn gloedvolle vertolkingen van muziek uit de periode van 1600 tot 1850, van barok tot vroege romantiek. Het maakt daarbij gebruik van historische instrumenten. Het ensemble brengt de schoonheid van deze muziek over op een zo breed mogelijk publiek. Professionele musici die op topniveau actief zijn.

Entree: € 57,50 begunstigers* / € 47,50 inclusief koffie/thee in de pauze en een programmaboekje
*Begunstigers: u koopt een sponsorplaats met reservering. Deze is iets duurder dan de gewone entreekaart, maar hiermee ondersteunt u dit concert.
Kaartverkoop: www.harmonie.nl
Organisatie: www.appassionata-leeuwarden.nl
Zaterdag12 decemberAdventsconcert NHL Stendenkoor
www.nhlstenden.com
Zondag 20 december15.00 uurKerstconcert Leeuwarder Bachvereniging.
Maandag21 december20.15 uurConcert Holland Barroque - ‘Kloosterkerst’ een 17e-eeuwse kerstnachtmis.

Holland Baroque & Julie Roset – sopraan ; Camille Allérat – sopraan ; Ana Vieira Leite – sopraan ; Bethany Horak Hallett – mezzosopraan ; Patricia Silveira – alt

Op deze winterse avond trakteert Holland Baroque op kloostermelodieën uit de zeventiende eeuw. Kerst volgens 17e-eeuwse Nederlandse kloostertraditie. Moeiteloos en zuiver klinken soepele vrouwenstemmen in de ruimte. Met gregoriaanse klanken overbruggen zij lang vervlogen tijden. We volgen het leven van novicen, zusters en monniken op de voet en wanen ons in een 17e-eeuwse kerstnachtmis. Trek je terug in een wereld van kloostermelodieën, omlijst door de zilveren klank van violen, gamba’s, harpen en andere barokke weelde.
Muziek: Werken van de Nederlandse componisten Buns en Verrijt, in reconstructies van Judith en Tineke Steenbrink.

Entree € 22,50. Kaartverkoop: www.harmonie.nl www.appassionata-leeuwarden.nl

2021

JANUARI

FEBRUARI

MAART

Vrijdag5 maart20.15 uurConcert Apollo Ensemble - ‘Haydn en Mozart in de Passietijd’

Haydn schreef zijn 26ste symfonie Lamentatione voor De Goede Week. De 25ste symfonie van Mozart is zeer emotioneel in een mineur toonsoort met een ongebruikelijke bezetting van 4 hoorns.
Haydn schreef ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’. 7 muzikale overdenkingen met meditatieve stiltes ertussen. Er branden 7 grote kaarsen waarvan er na elk deel één uit gaat….
Het concert eindigt met ‘Vader, in uw handen beveel ik mijn geest’ geheel verstild in duisternis.

Joseph Haydn – symfonie 26 ‘Lamentatione’
Wolfgang Amadeus Mozart – symfonie 25
Joseph Haydn – ‘die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’

In de Passietijd een concert met een bijzondere bezetting van strijkers, 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 fagotten, 4 hoorns en klavecimbel.

Entree € 25,00 inclusief consumptie. Kaartverkoop: www.harmonie.nl , www.appasionata-leeuwarden.nl

APRIL

Vrijdag16 april20.15 uurConcert Holland Barroque - ‘Bachs Königing’

Holland Baroque met orgelwerken voor barokorkest
Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument het orgel. Holland Baroque geeft deze meesterwerken door aan het orkest. Zo rijk als de klank van het organo pleno klonk op Bachs Silbermann-orgels, zo brengen nu hobo’s, ronkende strijkers, fagotten en een volle continuo-groep een ode aan de koningin der instrumenten: het orgel.
Bachs orgelwerken voor barokorkest (ca. 20 musici): een barokke weelde.
Repertoire: Bach o.a. BWV 526, 529, 552, 582, 596, 602 in zettingen van J. en T. Steenbrink
Entree € 22,50; Kaartverkoop: www.harmonie.nl www.appassionata-leeuwarden.nl