Wist u dat?

Nieuwe organist voor Grote Kerk Leeuwarden

Sinds 1 januari 2020 is Gerwin organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden, waar hij het befaamde Müllerorgel uit 1727 bespeelt. Daarnaast is Gerwin bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK).

Gerwin Hoekstra (1992) heeft gestudeerd aan het Oberlin Conservatory (VS) bij James David Christie (orgel), Mark Edwards en Webb Wiggins (klavecimbel) voor een master Historical Keyboards. In  de herfst van 2016 studeerde hij orgel bij distinguished visiting professor Marie-Louise Langlais. Gerwin behaalde zijn bachelordiploma cum laude aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, waar hij studeerde bij Erwin Wiersinga en Theo Jellema. Gerwin ontving zijn eerste orgellessen op achtjarige leeftijd van Dirk Molenaar in Eenrum. Hij bekwaamt zich momenteel verder bij Sietze de Vries (improvisatie) en Stef Tuinstra (interpretatie).

 

Gerwin volgde masterclasses bij onder andere Guy Bovet, Ludger Lohmann en Philippe Lefebvre. Hij heeft prijzen gewonnen op orgelconcoursen in binnen- en buitenland, waaronder de eerste prijs en de Zanin-prijs op het concours Organi Storici del Basso Friuli 2018 en de derde prijs op het Internationale Sweelinck Concours 2014. In de Miami International Organ Competition 2014 behaalde Gerwin een eervolle vermelding.

Christusbeeld van Gène Eggen voor Grote Kerk

In de Grote Kerk staat een prachtig houten beeld van de Limburgse kunstenaar Gène Eggen(1921-2000).  De sculptuur ”Christus aan de geselpaal” is omstreeks 1960 vervaardigd en altijd in het bezit geweest van de heer Hans van der Togt uit Harlingen. Het beeld is een schenking aan de kerk en het heeft een mooie plek gekregen. Het beeld staat op een door de heer Van der Togt aangewezen plaats, één van de grote nissen in de zuidbeuk van de Grote Kerk

Gène Eggen werd opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Karel Appel en Corneille behoorden tot zijn jaargenoten. Na zijn studie keerde Eggen terug naar zijn geboortedorp Ulestraten in Limburg waar hij tot zijn dood zou werken als beeldhouwer, schilder en graficus. Voor veel Limburgse kerken heeft hij kruiswegstaties en beelden vervaardigd. Zijn schilderijen, sculpturen en grafiek zijn opgenomen in een aantal musea en in particuliere collecties.

Winter's schilderij van de Grote Kerk door Johannes Elsinga.

Met de financiële steun van de Pollema Tromp Stichting hebben we een heel mooi schilderij met daarop de Grote of Jacobijnerkerk in een winters tafereel in 1942 kunne aankopen.

Het schilderij is van de hand van de bekende Friese kunstschilder Johannes Elsinga (1893-1969). Het is gedateerd op februari 1942 en het toont de Grote of Jacobijnerkerk in een mooi winters tafereel tijdens de oorlogsjaren. Het is destijds als afscheidscadeau aangeboden aan Ds. Pothoven, die in die tijd als predikant aan de Hervormde Gemeente Leeuwarden verbonden was.

Op de foto neemt Beheerder Rob Tigchelaar het schilderij in ontvangst van de heer Peter Plantinga (rechts) uit Lytsewierum